Kleine landschapselementen
Kleine landschapselementen (of KLE) zijn beplantingen of waterpartijen die ons landschap verrijken, zowel op vlak van verfraaiing als biodiversiteit. Denk maar aan dreven, houtkanten, poelen… De elementen waar je langs wandelt en soms zelfs even halt houdt omdat ze zo mooi zijn. Vaak dragen ze ook bij aan de streekidentiteit: het landschap in de Polders ziet er onder meer door de KLE volledig anders uit als dat van de Kempen. Daarnaast zijn het belangrijke pleisterplaatsen voor allerlei dier- en plantensoorten… In het hedendaagse landschap zijn KLE bovendien ook belangrijke verbindingselementen tussen groengebieden, waarlangs soorten zich kunnen verplaatsen van het ene naar het andere gebied. Koolmezen, ringmussen, kikkers, watersalamanders… alles en iedereen heeft er baat bij.
"Vele kleine beetjes maken ook hier één grote. Hoe meer variatie, hoe beter. Een stukje gemengde haag doet soms veel meer dan een meterslange beukenhaag."
De regionale landschappen hebben landschapsconsulenten in dienst die met jou meedenken en kijken hoe ze jouw terrein optimaal kunnen inrichten op vlak van landschap en biodiversiteit. Ze creëren niet alleen ideeën maar voeren ze ook uit. Heb jij wat grond waar ruimte is voor KLE? Ga dan zeker eens te rade bij onze landschapsconsulenten.