Beleef het landschap van de Voorkempen

Benieuwd naar het landschap van de Voorkempen? Fiets tussen kasteelparken, maak een herfstwandeling door de bossen of geniet van de purperen hei.

Poldergebied & havenland

Het poldergebied dankt haar identiteit aan haar bodem. Hier wordt gewerkt. Het open landbouwgebied is arm aan kleine landschapselementen, maar rijk aan weidse zichten en eeuwenoude historische dijken.

Hoogtepunten

© RLDV

Groen Kruis

35 km² groot is het open ruimtegebied aan de rand van Antwerpen dat de groene ruimte vormt voor een half miljoen mensen. In de volksmond staat het bekend als 'Gruunrant'.

Hoogtepunten

Halse Bossen
© RLDV

Kalmthoutse Heide en Klein & Groot Schietveld

De Kalmthoutse Heide is het laatste écht uitgestrekte heidegebied van Vlaanderen en maakt deel uit van een grensoverschrijdend natuurgebied van 6.000 hectare. Ten oosten hiervan, op de militaire domeinen Klein en Groot Schietveld vind je enkele van de best bewaarde stukken natte heide van Vlaanderen.  

© Kobe Van Looveren

Antitankgracht

Met haar 33 kilometer lengte is de antitankgracht het langst beschermde landschap van Vlaanderen en de ruggegraat van de Voorkempen. De gracht werd tussen 1937 en 1939 aangelegd als kunstmatige waterloop om Antwerpen te beschermen tegen een mogelijke Duitse tankaanval. 

© Shutterstock

Bossen ten oosten van Antwerpen

De oudste Kempische loofbossen liggen verspreid over een brede strook van 14 gebieden. De grote clusters zijn de Schijnvallei, Drijhoeksbos, Molenbeek, Zoerselbos en de omgeving van het vliegveld van Malle. 

Zoerselbos
© RLDV

Noorderkempen

In het open ruimtegebied van de Noorderkempen vind je veel landbouw en een kleiputtenlandschap dat zich uitstrekt langs het kanaal Dessel-Schoten met natte natuurgebieden zoals de Maatjes. De Brechtse heide is een actief landbouwgebied, maar ook het grootste beschermde landschap van de provincie Antwerpen.

© Kobe Van Looveren

Vallei van de Mark en het Merkske

Hier wisselen open landbouwgronden en gesloten bospercelen elkaar af met oude dreven en bomenrijen. Het Merkske, een zijrivier van de Mark is een authentiek kronkelende beek. In het Oosten vind je Wortel-Kolonie. Ooit een kolonie voor landlopers, nu een stek voor tientallen soorten vogels, vleermuizen en insecten. 

© Senne Verschraegen

Vallei van de Kleine Nete

De Kleine Nete, één van de zuiverste rivieren van Vlaanderen, stroomt van zijn brongebied in Retie tot de monding in de Benedennete in Lier door twaalf gemeentes. Hier vind je het zeldzame zomerklokje.

© RLDV

Boomgaardenlandschap van Ranst

Dit stukje landschap vormt de overgang van de Kempen met zijn zandbodems naar de groentestreek met zijn zandleembodems. Die laatste zijn interessant voor fruitkweek. Hier vind je het Safipad, een oud treinspoor dat door het landschap loopt.

© We have heart

Fortengordel

Tientallen forten, schansen, bunkers en kleinere verdedigingswerken bepalen mee het uitzicht van de Voorkempen. Ze zijn de thuis van tientallen vleermuissoorten. Daarom verdient de fortengordel rond Antwerpen hier een aparte vermelding. 

© We have heart