Zomereik Wuustwezel

Oorlogsheld: Corneel ‘Neel’ Feyens

Corneel ‘Neel’ Feyens

Corneel wordt geboren op 23 september 1893 in Loenhout uit een huwelijk tussen Petrus Jan Feyens en Karolina Van Elsacker. Corneel is de middelste van vijf kinderen - 2 broers en 2 zussen. Vader Petrus Jan Feyens sterft als Corneel 6 jaar oud is. Een jaar later - 1900 - hertrouwt zijn moeder met Jaak Pacquée uit Brecht. Zo komt Corneel op 7 jarige leeftijd in een nieuw samengesteld gezin van in totaal 6 kinderen - hij krijgt er één halfbroer bij namelijk Adriaan Pacquée.

Corneel is 21 jaar als hij wordt opgeroepen tijdens de algehele mobilisatie in België in 1914. Als op 28 oktober 1914 Antwerpen valt, vlucht Corneel naar Nederland waar zij worden ontwapend en in eerste instantie geïnterneerd. De Duitsers vervolmaken in 1915 hun dodendraad en Belgen en Nederlanders worden van elkaar gescheiden.

Na verloop van tijd werden steeds meer geïnterneerde militairen te werk gesteld in Nederlandse bedrijven, omdat de meeste Nederlandse mannen vanwege de mobilisatie dienst hadden moeten nemen in het leger. In totaal werd 46,2% van de militairen te werk gesteld waaronder ook Corneel Feyens.

Via de Correspondentie van enkele briefkaarten komen we te weten dat hij het aanvankelijk goed stelt en als correspondentieadres staat Molenstraat 173 te Zundert – Holland. Corneel vraagt voornamelijk naar foto's van zijn familieleden en stuurt zelf kaarten met daarop zichzelf in gezelschap van een aantal andere bouwvakkers. Corneel tracht op die manier regelmatig te corresponderen met zijn familie.

De Duitse censuur werkt hem echter vaak tegen. Kaarten worden terug gestuurd naar de afzender - Jaak Pacquée - met als vermelding "Foto nicht zulassig - Zuruck ".

Op de briefkaart stonden 4 vredige familieleden. Een vijftal briefkaarten zijn zo in het bezit van de familie - de laatste geretourneerde kaart dateert van 12 april 1917. Het enigste dat we daarna nog weten is dat Corneel Feyens overlijdt op 18 oktober 1917 in Tilburg (Nederland) met als  vermelding " invalied van 't Belgisch leger "

De huidige eigenaar van de woning achter deze eik is een nazaat van Corneel. In de tuin staan nog een aantal prachtige eiken. Zij zijn de stille getuigen van deze geschiedenis…