Waterconservering

Beter waterbeheer voor de landbouw



Delen

Drempels tegen droogte

De Vlaamse winters zijn te nat en de Vlaamse zomers zijn te droog. Vier van de laatste vijf zomers waren uitzonderlijk droog. Vooral land- en tuinbouwers ondervinden de gevolgen van het watertekort, omdat de landbouw afhankelijk is van water en zon voor haar gewassen.

De uitzonderlijk natte zomer van 2021 bewijst dan weer dat het waterbeleid in de landbouw dynamisch en duurzaam moet zijn. 

Naar een dynamisch waterbeleid

Een beleid dat focust op drainage via een grachten- en bekenstelsel en klassieke drainagesystemen is verleden tijd. Water afvoeren als het te nat wordt vóór bodembewerking of oogst, en zo veel mogelijk water ophouden wanneer het te droog is, is een beter idee. Dat is mogelijk met waterconserveringsmaatregelen zoals het plaatsen van regelbare stuwen, knijpstuwen, omvorming van klassieke drainage naar peilgestuurde drainage, want droogte en hoge piekdebieten bij onweer zullen de actualiteit blijven bewegen.

Klimaatrobuust landschap, klimaatrobuuste landbouw 

Als regionaal landschap maken we landbouwers en tuinbouwers warm voor waterconservering: dat gaat van stuwtjes op kleine sloten over grachten rond percelen, overstortraamwerken tot duikerafsluiters en kleinschalige dammen. 

Inspiratie opdoen via ons 'Kookboek' 

We vatten tien maatregelen samen in een 'Kookboek'. Lees zeker ook de getuigenis van landbouwer Wim Verbreuken uit Kalmthout.

Lees het kookboek voor waterinfiltratie

Een duurzaam beleid focust op de toekomst en vermindert de effecten van droogte op lange termijn. Langdurige droogte vermindert namelijk de capaciteit van de bodem om water op te houden, in een heel droge bodem kan er weinig water infiltreren en veel afstromen.

Voor dit project kunnen we rekenen op de steun van: