De meest bijzondere boom van provincie AntwerpenDelen

5 laureaten

Dankzij het project ‘ik hout van erfgoed’ konden inwoners van provincie Antwerpen bijzondere bomen met een persoonlijk verhaal indienen. Uit meer dan 120 inzendingen nomineerde de jury 5 laureaten. Tot 14 april was het aan jullie om jullie stem uit te brengen en te bepalen welke boom de titel van meest bijzondere boom van provincie Antwerpen verdiende. Wij tellen momenteel de stemmen en maken de winnaar bekend op maandag 22 april! 

1) Vier-seizoenendreef in Zoersel 

Ingrid vertelt: "Mijn verhaal begint in 1978, toen ik mijn dienst begon in het Psychiatrisch Ziekenhuis Bethanië van St. Antonius-Zoersel. Op het weidse, groene terrein is altijd beweging. Patiënten komen en gaan, gebouwen verrijzen en anderen verdwijnen. Bomen markeren de tijd en bieden troost aan vele psychiatrische patiënten. Ik heb heel mijn carrière mogen ervaren dat de nabijheid van de natuur effectief geneest en inspireert

Deze laan, intern bekend als 'ringweg', was mijn dagelijkse route naar het werk. Na 43 jaar nam ik in december 2021 afscheid, maar wanneer ik langs deze bomen passeer, voel ik nog steeds de geruststellende boodschap dat alles goed is".

2) Omgewaaide populier in Bonheiden

Wat maakt een omgewaaide Canadapopulier te Bonheiden in januari 2018 zo bijzonder? André vertelt ons dat de boom voor de storm fungeerde als poortwachter naast het koepoortje van het natuurgebied Mispeldonk in Bonheiden. Maar bekendheid verwierf hij, zoals wel meer grootste artiesten, pas na zijn dood. Liggend leek hij immers langer en met zijn omvang (circa 4,50 m omtrek) maakte hij indruk.

Sindsdien is hij een favoriet foto-onderwerp van fotografen als eerbetoon aan de kracht van de natuur. Zijn bast, gepolijst door de elementen, vertoont nu houtzwammen, en ook als dood object geeft hij nieuw leven aan tal van planten en dieren, maar het zijn vooral de kinderen die hem liefhebben en levend houden als klimboom en kamplocatie.  


3) Kastanje in Hove als stappenplan

Deze prachtige boom vertelt ons levensverhaal getuigt Nele. "Onder de grote kastanje zetten mijn zussen en ik onze eerste stappen in 'Den hof' van Bomma en Bompa. Sinds september 2020 groeit hier mijn eigen kinépraktijk 'Reval'eau' voor neurologische revalidatie.

Het is mijn droom om samen met mijn patiënten onder de majestueuze kastanje, die symbool staat voor een lang en vitaal leven, opnieuw stappen voorwaarts te zetten".

4) Eeuwenoude eikenstoven in Vosselaar

De milieudienst van Vosselaar nomineerden de eeuwenoude eikenbomen op de Konijnenberg. "Deze duin, het enige overgebleven stuifduinencomplex in de omgeving, herbergt laatmiddeleeuwse hakhoutstoven van zomereik. In de 15e eeuw werden houtwallen van eik en berk geplant op de grens tussen de heide en de landbouwgronden om akkers tegen zandverstuivingen te beschermen.

De hakhoutstoven bereiken indrukwekkende omtrekken, sommige zelfs meer dan 15 meter, en zijn een tastbare herinnering aan het middeleeuwse landschapsbeheer en perceelafbakening".

 


5) Notelaar bij Hof van Seghers in Puurs

"Bij het Hof van Seghers, een beschermd monument in Puurs-Sint-Amands, staat op een heuveltje (om zijn voeten droog te houden) een grillige oude notenboom", aldus Robin.

"Deze locatie, bekend als de Nieuwe Amer, was een aanmeerplaats voor schepen op de Vliet. De boom werd destijds aangeplant voor de noten, maar ook om vliegen weg te jagen en als schaduwboom voor het vee.  Deze boom vertelt het verhaal van vervlogen tijden en vormt een levendig deel van de lokale geschiedenis in het land van stille waters", vervolgt hij zijn verhaal..

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van PDPO