SPOOR

De speelpleintjes in Ranst waren druk bespeeld, overbevraagd en misten uitdaging. Met 'SPOOR' verbinden we speelplekken, scholen en andere plaatsen die kinderen vaak bezoeken via verkeersluwe en kindvriendelijke speel- en beweegroutes.Delen

Tijdens de coronaperiode werden speelpleintjes in Ranst druk bespeeld en werd duidelijk dat ze uitdaging misten. Het gemeentebestuur wilde verkeersluwe routes tussen de speelplekken beter in de verf zetten. Zo ontstond het idee van 'SPOOR'. 

Om het buitenkomen, ontmoeten en bewegen te stimuleren, richt gemeente Ranst een aantal speel- en ontmoetingsplekken opnieuw in. In elke deelgemeente wordt er eentje aangepakt. 

Grondnagels en streetart tonen de weg

Alle kinderen van de vijfde en zesde leerjaren van Ranst kregen een korte vragenlijst voorgeschoteld. Die peilde naar hoe ze zich naar school en vrijetijdsactiviteiten verplaatsen en via welke routes ze dat doen. Op basis van 276 reacties brachten we de meest gebruikte routes in kaart. Op die routes verschijnen grondnagels met het SPOOR-logo dat geïnspireerd is op het gemeentelogo. Zo kunnen kinderen de weg, het spoor gemakkelijk terugvinden als ze op pad gaan.

Het Kloostergangeske en het Scholengangeske in Broechem en de Nonnekenswegel in Emblem lagen op de veelgebruikte routes, maar misten nog een extraatje. Streetart-artiesten Plur en Foreal mochten op de muren op deze trage wegen aan de slag en schilderden levensechte dieren van bij ons die kinderen aanspreken zoals egels, roodborstjes of spechten.

Alle Ranstenaars ontvingen via Ranst Info van mei een kaart met de kindvriendelijke routes.

 

Waar vind je de speelplekken?

In Broechem: aan de Breughellaan

 

In Emblem:

 • Notelaarweg (aan het Safipad)
 • Sint-Gummarusveld (grote speelplek aan het einde van de parking)

In Ranst:

  • Berkenlaan (grote speelplek naast de begraafplaats)
  • Boekweitlaan
  • Dillelaan (grote speelplek)
  • Gerstelaan 
  • Hooiveld
  • Jozef De Voghtstraat 

In Oelegem

 • Van Steenbergenlaan: groot speelbos
 • Van Gheldenakenlaan: wilgenhut, wadi & speelzone
 • Schildesteenweg: aan basisschool de Driehoek

Wedstrijd Landschapskrant

Bezorg ons een leuke foto op één van de (speel)plekken langs het SPOOR van jou en/of je spelende kinderen en win een zomerpicknick voor vier personen op een van de heringerichte plekjes. 

Deelnemen doe je via het formulier hiernaast! De wedstrijd loopt tot zondag 25 september. Je kan meerdere keren deelnemen.

 

 

Win een zomerpicknick!
© RLDV - Muurschildering
© RLDV - Heringericht speelplekje
© RLDV - Mural koninginnenpage

Meer info

Heb je vragen over het project ‘SPOOR’? Neem dan contact op via info@rldv.be

Het project werd mede mogelijk gemaakt door cofinanciering uit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en provincie Antwerpen.