Paard en landschap

Wist je dat Vlaanderen het meest aantal paarden per capita heeft in Europa?Terug naar overzicht
Delen

Professionalisering paardensector

Hoewel paarden van oudsher in ons landschap thuishoren, is het gebruik ervan de laatste decennia sterk veranderd. De paardensector professionaliseerde. Ze is niet langer een nevenactiviteit van landbouwbedrijven, maar een autonome bedrijfstak met een aanzienlijk economisch belang. Daarnaast bezitten steeds meer mensen één of meerdere paarden louter voor recreatief gebruik.

Landschappelijke gevolgen

De landschappelijke gevolgen zijn dan ook merkbaar. Percelen versnipperen en er duiken schuilhokken, ruiterpaden, maneges, jumpingconstructies, lichtbakken en afrasteringen in het landschap op. Bovendien heeft een fout beheer van graasweiden een niet te onderschatte impact op de biodiversiteit, de waterhuishouding en de groenstructuren van ons landschap.

Met het project ‘Paard en Landschap’ inspireren en adviseren we paardenhouders om hun gronden en weiden optimaal te integreren in het landschap. Aan de hand van vijf thema’s: beplantingstypes, afsluitingengraslandbeheerpaardenwelzijn en biodiversiteit leggen we paardenhouders uit welke maatregelen ze kunnen nemen om te investeren in een aantrekkelijke leefomgeving en de gezondheid van hun paarden.

Zelf aan de slag?

Contacteer onze landschapsmedewerker Mathias Vanspringel voor advies voor de landschappelijke inkleding van jouw paardenweide en site.