Modernisme in de Voorkempen

Op zoek naar een duurzame toekomst voor de Kempense modernistenDelen

Bij modernistisch erfgoed denk je misschien eerst aan Le Corbusier, Renaat Braem of Richard Neutra. Maar ook de Kempen is rijk aan heel wat architecturale pareltjes van deze strekking. Zo ontwierpen onder meer de architecten van de ‘Turnhoutse School’ heel wat prachtige gebouwen, die in vormentaal en materiaalgebruik bijzonder vooruitstrevend waren. Dat jonge erfgoed willen wij op de kaart zetten. Wij, dat zijn de Kempense onroerenderfgoeddiensten en architectuurplatform AR-TUR.

Toekomst voor modernisme in de Voorkempen 

De intrigerende architectuur die de Kempense modernisten nalaten, is kwetsbaar. Het behoud van die panden stelt ons vandaag de dag voor sterke uitdagingen: energiezuinig zijn ze vaak niet en ook bouwtechnisch treden er soms problemen op. Vele gebouwen dreigen hun eigenheid te verliezen of gesloopt te worden.

Daarom slaan we Kempenbreed de handen in elkaar. We gaan zowel in binnen- als buitenland op zoek naar de beste voorbeelden van verduurzamen van modernistisch erfgoed. Zo bouwen we aan een duurzame toekomst voor het modernisme in de Kempen.

Het traject ‘Modernisme in de Kempen’ is een samenwerking tussen de IOED’s Erfgoed Noorderkempen, Land van Nete en Aa, Erfgoed Voorkempen, Berg en Nete, De Merode, Stuifzand en AR-TUR. Met de steun van Erasmus+, het programma van de Europese Commissie. 

© RLDV - Interieur modernistische villa in Brasschaat