De uitdagingen vragen om een gebiedsgerichte en intergemeentelijke aanpak en een coalitie van actoren die samenwerken. Op die manier ontstaat er voldoende schaalgrootte en kunnen actoren, beleid, lopende processen en beschikbare instrumenten meer en beter op elkaar afgestemd worden.
Een gebieds- en stakeholderanalyse vormde de start van het traject. Vervolgens werkte een extern bureau een drieledige landschapsscan uit. Deze inzichten vormen de basis voor de opmaak van een actieplan. Van bij de start hebben boeren inbreng via participatie.
Dialoogmomenten
In het najaar van 2024 duiken we samen met de landbouwers in de landschapsscan. Tijdens drie dialoogmomenten verzamelen we input voor een actieplan met haalbare maatregelen op maat. Daarnaast bedenken we insteken voor vijf behapbare projectideeën.
Landschapsscan 'Klimaatrobuuster voedsellandschap Noorderkempen'
De landschapsscan richt zich op het begrijpen van de landschapsecologie en de landbouw in de Noorderkempen.
Gesprekken tijdens de landbouwadviesraden, digitale overlegmomenten en interviews met land- en tuinbouwers tijdens een uitgebreide terreinverkenning bezorgen ons vernieuwde inzichten. Kaartmateriaal levert geologische, bodemkundige, en hydrologische analyses die helpen om de uitdagingen van het gebied, zoals droogteproblematiek en klimaatverandering, in kaart te brengen. De analyse van het agrocomplex van de regio belicht de huidige landbouwpraktijken en de economische impact ervan. In een werksessie met vertegenwoordigers van de sector en de gemeenten identificeren we gebiedsspecifieke uitdagingen en kansen voor de landbouw.