Nieuw leven voor landelijk erfgoed in de Voorkempen
De Voorkempen kent een rijk landelijk verleden. Het in cultuur brengen van de heidegronden, het ontginnen van turf en het harde leven van de boeren op het platteland bepaalden onze hedendaagse landelijke identiteit.
Het meest zichtbare en herkenbare voorbeeld is de Kempense langgevelhoeve, in de volksmond bekend als ‘hoef’. Bij de inventarisering en subsidiering kreeg dit groot agrarisch erfgoed de meeste aandacht. Schuren, zolders en boerenerven herbergen nog veel meer, vaak verborgen erfgoed dat ons herinnert aan agrarische activiteiten in deze streek: een bietenzetter, een wentelploeg, een waterput bij een historische hoeve, een oude eik die een belangrijke perceelsgrens markeert, een monumentale dreef of houtkant aansluitend aan een weiland, een knoteik op het erf in functie van geriefhout,...
Dit minder bekend cultureel erfgoed verdient ook aandacht en zorg. Kennis en ondersteuning van cultureel agrarisch erfgoed is immers noodzakelijk voor de verduurzaming en het hergebruik van agrarisch erfgoed en vice versa.
Darom werkt de Erfgoedcel Voorkempen tussen 2021 en 2023 aan een groot inventarisatie- en ontsluitingsproject rond cultureel agrarisch erfgoed.