Inter_Linie

Militair erfgoed en hedendaagse kunst, een viersterrenmatch met een gouden randje.Delen

Inter_Linie, dat zijn kunstenaars en artiesten in Vesting Antwerpen!

Zes erfgoedcellen slaan de handen in elkaar om het militair erfgoed in en om Antwerpen opnieuw onder de aandacht te brengen. Ze gaan daarbij als matchmaker aan de slag, en zoeken kunstenaars en artiesten die zich door het patrimonium van Vesting Antwerpen willen laten inspireren.

‘Vesting Antwerpen’ is de verzamelnaam voor alle verdedigingswerken in en om de stad, van het middeleeuwse Steen tot de Hoofdweerstandstelling (of ‘20 kilometer gordel’) uit de 20e eeuw.

Heel wat van de forten zijn nog (of opnieuw) in gebruik of hebben doorheen de jaren een grote natuurwaarde gekregen, niet in het minst als ‘herberg’ voor vleermuizenkolonies. Maar een aantal plekken kregen een (socio-)culturele of toeristische invulling. In de loop van 2023 en 2024 bekijken we welke locaties geschikt zijn voor een kunstingreep of cultureel evenement, en welke creatieve geesten hierdoor worden aangetrokken.

Vanaf 2024 start ook het publieksluik. Via evenementen, open ateliers of wandel- en fietstochten stellen we de creaties op de verschillende locaties open voor het publiek.

Inter_Linie loopt tot december 2025 en krijgt de steun van Vlaanderen.

Erfgd zkt knstnr

‘Vesting Antwerpen’ heeft een lange en boeiende geschiedenis, van de middeleeuwse stadsomwalling tot de Antitankgracht in de Voorkempen. Het militair erfgoed trekt natuurlijk niet alleen historici en vleermuizen aan. Ook kunstenaars laten zich graag inspireren door de relicten in het landschap die aangelegd werden om de stad te verdedigen. Inter_Linie is een cultuurproject dat creatievelingen wil uitdagen om iets te doen met de Antwerpse verdedigingslinies.

Leer de locaties kennen!

 

FAQ Inter_Linie

Wie kan deelnemen?

Kunstenaars, artiesten en alle creatieve geesten die professioneel of vanuit interesse met kunst bezig zijn.

Welke militaire erfgoedlocaties nemen deel?

In 2023-2024 zijn dat: de Antitankgracht, Fort Duffel, Fort Edegem Fort Hoboken, het Keizersbastion, Fort Liefkenshoek, Fort Lier, Fort Lillo, het Sint-Michielsbastion.

Tot wanneer loopt het project?

Het project loopt van 2023 tot eind 2025. Open Monumentendag (zondag 8 september 2024) wordt een eerste toonmoment.

Waar vind ik meer informatie over de forten?

Kijk voor historische informatie op www.fortengordels.be 

Ik heb interesse, hoe verder?

Deelnemende kunstenaars wordt gevraagd om een projectaanvraagformulier in te vullen tegen 1 april 2024 met daarin de grote lijnen van hun project.

Ten laatste op 19 april krijgt iedereen bericht of het project geselecteerd werd, met feedback of eventueel bijkomende vragen.

De geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd op een presentatiemoment op zaterdag 27 april van 10 tot 13 uur in het Vrieselhof (Schildesteenweg 99, 2520 Ranst). 

Is er budget?

Kunstenaars die financiële ondersteuning wensen kunnen dit aangeven in hun projectaanvraag. Vanuit het project kan er mee gezocht worden naar aanvullende subsidiemogelijkheden.

Tips:

Is er logistieke ondersteuning?

Kunstenaars die logistieke ondersteuning wensen kunnen dit aangeven in hun projectaanvraag.

Waar kan ik terecht met vragen?

Erfgoed Voorkempen, erfgoed@rldv.be, 03 312 87 11

Kaart Fortenfordels Erfgoedcellen
© Regionale Landschappen

Meer weten?

Projectverantwoordelijke: jan.pandelaers@rldv.be, 03 20 20 730 

Ben je kunstenaar, artiest of creatieveling en wil je deelnemen?

contacteer ons Schrijf in voor een plaatsbezoek Projectfiche
Check de 9 deelnemende forten in het filmpje
Posters met voorstelling locaties Het verslag van de ontmoetingsdag

RLDV