(H)oogverblindend Landschap

Landschapsverhalen beleefbaar makenDelen

Landschapsidentiteit versterken

Mensen die een landschap in hun DNA hebben, geven om het behoud en de verbetering ervan én pronken graag met hun landschap. Daar draait het om in dit project: fierheid en trots op het (h)oogverblindend landschap van de Voorkempen.

Landschapsobservatiepunten

Landschapsidentiteit wordt aangesproken via twee kanalen: het verankeren van het landschapsverhaal en het versterken van het landschap. Concreet bouwt dit project aan 'landschapsobservatiepunten' in de Voorkempen van waaruit het landschap op een hoger niveau kan bekeken worden én tot een hoger niveau wordt getild. Deze observatiepunten worden het vertrekpunt van tal van wandel- en fietslussen.

In samenwerking met studenten van de Thomas More Hogeschool worden educatieve landschapstochten ontwikkeld van waaruit ambassadeurs van de Voorkempen met groepen op tocht kunnen in het landschap. Mensen (en kinderen) een 'oogverblindend' mooi landschap anders leren bekijken en beter laten beleven. Daar streven de studenten samen naar. 

Samen met de toeristische clusters wordt gewerkt aan promo-belevingspakketten en fiets- en wandellussen voor het brede publiek.

Haal je fiets- en wandelkaart nu op

De nieuwe fiets- en wandelkaart nodigt je uit de verschillende landschappen van de Voorkempen te ontdekken. Elke wandel- en fietslus passeert minstens één nieuw uitkijkpunt. Door de typische kenmerken van het landschap in de kijker te zetten kijk je straks misschien wel met andere ogen wanneer je onderweg bent.

Haal jij graag een exemplaar op om op ontdekking te gaan? Welkom tijdens de openingsuren op volgende locaties:

  • Bibliotheek Brecht: Gemeenteplaats 2
  • Vrijetijdsloket Kapellen: Bruggeske 1
  • Visit Kalmthout: Putsesteenweg 131
  • Onthaalbalie Hoevenen: Kerkstraat 35/37
  • Toerisme Wuustwezel: Poort naar het Platteland – Dorpsstraat 36
  • Regionaal Landschap de Voorkempen: Vrieselhof, Schildesteenweg 99, Ranst-Oelegem

Voor beide doelgroepen wordt voldoende duiding bij de typische landschappen van de Voorkempen bezorgd aan de hand van toegankelijke en aanschouwelijke landschapsverhalen en -tekeningen. Samen werken we aan én vanuit trots op het (h)oogverblindende landschap van de Voorkempen.

© Polders, Stabroek
© Mark en Weerijsbeek, Wuustwezel
© Kleilandschap, Kooldries Brecht
© Open landschap, Achterbroek en Kalmthout

Voor dit project kunnen we rekenen op de steun van LEADER.