Hoogstamfruitbomen

Een appeltje voor de dorst? Hoogstamboomgaarden roepen zoete herinneringen op uit lang vervlogen tijden, toen kinderen stiekem onder de prikkeldraad kropen en op zoek gingen naar het lekkerste fruit van het dorp.Delen
© RLDV - We have heart

Sappig erfgoed

Wist je dat de regio rond Ranst een echte fruitstreek is? Eindeloze hoogstamboomgaarden met zowel appel-, peren-, pruimen-, kersen- als notenbomen kleurden eeuwenlang ons landschap en zijn ondertussen kostbaar natuurerfgoed. Sommige perenvariëteiten die hier het levenslicht zagen, zijn nu internationaal bekend.

Samen met gemeenten, verenigingen en inwoners werken wij aan het behoud en herstel van hoogstamboomgaarden. Als we binnen enkele decennia nog willen genieten van het prachtige zicht en gevarieerde fruit van onze typische hoogstamboomgaarden moeten we vandaag in actie komen.

Fruit-wijzer

Hoe kies je de juiste fruitboom? De Fruit-wijzer van Provincie Antwerpen zet je op weg! 

Goedgeplukt, hét platform voor hoogstamfruit in Vlaanderen

Goedgeplukt.be brengt eigenaars van hoogstamboomgaarden in contact met mensen die op zoek zijn naar plukvers fruit van eigen bodem. En die daarvoor bewust de boom in willen. Niet alleen omdat dat een fijne activiteit is voor het hele gezin, maar ook omdat ze daarmee ons waardevolle landschap helpen beschermen en bewaren.

Samen aan de slag

Zelf een hoogstamboomgaard aanplanten?

Wil je een boomgaard aanplanten of fruitbomen bijplanten in een bestaande boomgaard? Wij tekenen samen met jou een beplantingsplan uit en zorgen indien gewenst voor de uitvoering van de plantwerken. Dankzij onze financiële bijdrage betaal je maar een deel van de kostprijs.

Een goed beheer is goud waard.

Heb je vragen over het beheer van je boomgaard? Neem dan zeker een kijkje in onze brochure ‘Hoogstamboomgaarden’ of schrijf je in voor een cursus hoogstamfruitbomen snoeien. In bepaalde gevallen kunnen wij ook een gespecialiseerde boomverzorger of fruitkenner inschakelen om het herstelbeheer van de boomgaard uit te voeren.

Brochure Hoogstamboomgaarden
© RLDV - Boomgaard domein de Renesse, Malle

Fruit met pit

RLDV zet in op structureel beheer van openbare boomgaarden. In het voorjaar van 2022 richtten we in Malle en Zoersel met de steun van LEADER vier belevingsboomgaarden in:

  • oude, dode fruitbomen maakten plaats voor nieuwe streekeigen fruitbomen
  • er kwamen extra bomen bij
  • op nieuwe zitbanken kan je voortaan genieten van de omgeving
  • de infoborden vertellen je meer over de fruitvarianten
  • via QR-bordjes ontdek je antieke recepten: durf jij het aan om een gerecht te maken?   

Pluk een stuk fruit tijdens het oogstseizoen.
Struin rond, leer bij, zet je neer. Kortom: geniet!

Waar vind je ze?

  • In Zoersel: aan de kerk van Halle-dorp, in de Handelslei 33 en in de Kerkstraat 38
  • In Malle: aan het koetshuis van Domein de Renesse, Lierselei 28

2021 bracht ons

Aantal aangelegde of herstelde hoogstamboomgaarden

10

Stuks streekeigen hoogstamfruitbomen

259

Liters geperst sap

2640