Roffioelen

Koken zoals tijdens de middeleeuwen

Roffioelen

Om roffioelen van appelen ende van noten tegadere te maken. Neempt appelen ende noten, die breect oft wrijft wel teghadere. Neemt dan greyne of ghimber, caneel ende potsuyckere teghader, minghelt dyt seer wel ondereen. Dan maect deech als hiervoer gescreven staet. Ende maect daeraf een ronde schyve als een taylloore]. Dan vult deen helft van der ronder schiven metter voerseyder spisen. Dan decket mitter ander helicht van der selver ronder schiven. Ende so bacmense int smout, totdatse ghenoech sijn. Als sy ghenoech sijn, dan doet mense uute ende men dyentse op metten panckoecken int leste als men gheten heeft.

Benodigdheden voor 10 roffioelen

Vulling

  • 6 appels
  • 1  ons gehakte walnoot
  • 1 el gemberpoeder (djahé)
  • 4 el (poeder)suiker

Deeg

  • 500 gram bloem
  • 25 gram verse gist (toko of reformzaak), anders droge gist (12 a 13 gram)
  • 3 el lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 25 gram boter
  • snuf zout
  • 2 a 3 eetlepels suiker
  • 1 eierdooier om te bestrijken

Bron: Jeannettekoockt.nl

Recept

Indien in de oven, verwarm deze voor op 175 graden.

Maak eerst het deeg door alle ingrediënten te mengen, en goed te kneden. Als het wat elastisch is geworden en van je hand afrolt is het klaar. Deeg een uur laten rusten, liefst onder een vochtige theedoek.

Voor de vulling: schil de appel en snijd in kleine blokjes. Vermeng met de fijngesneden walnoot, gemberpoeder en suiker.

Rol het deeg uit tot rondjes van ongeveer 10 centimeter in diameter, doe op een helft een flinke eetlepel vulling op en vouw dicht. Met een vork de randjes even aandrukken zodat het ook echt goed hecht. Daarna bestrijken met eierdooier.

Dan 20 minuten tot goudbruin bakken in de oven, of frituren.