Kersenvla

Koken zoals in de middeleeuwen

Gerechtken van kersen, kriecken, ofte pruymen

Neemt Pruymen, Kersen, of Kriecken, doet de steenen wt, ende doetse in eenen schoonen pot, wrijftse met een schoone hant, ofte lepel wel ontstucken, wrijftse dan door een sifte ofte stromijn, legt dan cruymen van wittebroot te weycke in wat soetemelck, neemt vier ofte vijf doyeren van Eyeren cleyn geclopt, ende wrijftse met het broot ende melck door eenen stromijn, nemet daer na al te samen, met de ander doorgedaen spijse, ende doetet in eenen pot, latet tsamen sieden tot dattet bint, rechtet dan op in schotelen, stroyter suycker ende Caneel ouer, ende dienet.

Battus geeft in zijn recept wel het aantal eidooiers aan, maar niet hoeveel kersen, brood en melk je moet gebruiken. Het blijft dus gokken of hij een dunne vla in gedachten heeft of een dikke brij. Het resultaat van onderstaande bewerking is een vla. Maar nogmaals, Battus noemt dit een ‘gerechtken’, het woord vla in de moderne betekenis wordt nog niet in de zestiende eeuw zo gebruikt.

Benodigheden
  • 250 gr kersen, ontpit
  • 4 eidooiers
  • 1 dl melk
  • 20 gr witbrood zonder korst (1 boterham)
  • om af te maken: 1 à 2 eetl suiker en ½ tl kaneelpoeder

Gerechtje van kersen, krieken of pruimen

Neem pruimen, kersen of krieken, ontpit ze en doe ze in een schone pot. Druk ze met een schone hand of lepel goed kapot en wrijf ze vervolgens door een fijne of gewone zeef. Week dan kruim van witbrood in wat verse melk. Neem vier à vijf losgeklopte eidooiers en wrijf ze met het brood en de melk door een zeef. Doe dit daarna samen met de andere gezeefde spijs in een pot en laat samen koken tot het bindt. Schik het dan op schotels, strooi suiker en kaneel erover, en dien op.

Voorbereiding

Week het brood 10 minuten in de melk. Pureer de kersen in de blender met het geweekte brood en de eidooiers. Wrijf de puree daarna door een zeef om de schillen van de kersen te verwijderen.

Bereiding

Giet het mengsel in een steelpan en breng tegen de kook aan. Blijf roeren tot het gebonden is, dit kan enige tijd duren. Giet het over in kommetjes en strooi er suiker met kaneel over. Je kunt dit ook door de nog warme vla roeren.

Bron: https://coquinaria.nl/kersenvla-uit-de-zestiende-eeuw