Appelkoekjes

Koken zoals tijdens de middeleeuwen

Boekwyte Koeken met Peeren Appelen of Korenten, hoe men die bakken zal

Neemt een kop boekwyte meel; 2 eijeren, een half pond korenten die wel verlezen en schoon gewassen zyn; een half pintje soete melk wat warm gemaakt; en zo veel water 'er by gedaan als men om het te beslaan nodig heeft: Doet hier by een weinigje gesmolte booter of reusel, en een oortje versche gist: dit te zaamen beslagen en een uur of anderhalf laten ryzen, en koeken van gebakken is zeer goed.

Wil men 'er Peeren of Appelen in bakken zo laat men 'er de korenten uit; en men neemt peeren of appelen die mals zyn, en men snyd die in dunne stukjes of schyfjes maar de klokhuizen moeten 'er uit gedaan worden, en dan bakt men die in dat beslag, is mede heel goed.

Bron: De volmaakte Hollandsche keuken-meid uit 1752

Hoe moet men Boekweitkoeken met peer, appel of krenten bakken?

Neem een kop boekweitmeel, twee eieren en een halve pond (450 gram) schone krenten, peren of appels, een half pintje zoete, opgewarmde melk en de hoeveelheid water die nodig is om het beslag van goede, en dus egale textuur te maken. Doe hier een klein klontje gesmolten boter of reusel (

Vet van de ingewanden van varkens, reuzel. Dus laten we het gewoon maar bij boter houden ;-))   bij en een snuifje verse gist. Zet dit alles goed om tot een egaal beslag en laat dit een uur tot twee uur rijzen. Bak hier lekkere koeken van! (noot: ook in dit vroegmodern recept worden hoeveelheden, graden en baktijden niet meegegeven.) de koeken kan je in de pan bakken met een klontje boter. Bak ze gedurende 1 a 2 minuten per kant.