Cassenboom

Oorlogshelden: het verhaal van Pietje en Margriet Hopstaken

Pietje en Margriet Hopstaken

Pietje Hopstaken smokkelde met de hulp van dochter Margriet spionnen door den Doodendraad naar Nederland.

Om veilig de Duitse Commandatuur te kunnen passeren zorgde het personeel ervoor er die avond goed gefeest werd zodat in de vroege uren iedereen in diepe slaap was.

Pietje en Margriet werden na verraad opgepakt. Ook de vrouw van Pietje werd later opgepakt. Zij werd vrijgesproken om voor haar kinderen te kunnen zorgen. Margriet werd veroordeeld to 18 maanden. Pietje kreeg de doodstraf, maar door tussenkomst van de Nederlandse consul werd dat levenslang.

Pietje Hopstaken, die groenten en fruit verkocht, reed tweemaal per week naar  Antwerpen om zich te bevoorraden. Daar werd hij benaderd om te vragen of hij wilde meewerken.

Op de Nationale Bank in Antwerpen moest een toegeplooide raampje afgehaald worden om een doorsteek door ‘den Doodendraad’ te maken. Hij verborg het in een vals plafond in het hondenhok.

Op afgesproken dagen stapten 's avonds enkele mannen van de tram in Maria-ter-Heide.

Ons moeder, Margriet Hopstaken, 14 jaar, ging hen tegemoet, gekleed in een zwarte cabane en spelend met een jeton in de hand. Dat waren de afgesproken tekens. Zij stapten op een zekere afstand van mekaar en verzamelden halverwege in een cafeeke op de Roosendaalse baan. Dat is ondertussen afgebroken. Daar kwam grootvader hen halen. Ze vervolgden hun route die liep van de Bosduin, via een zandweg, naar de Heikantstraat, nu de Beauvoislaan. Van daaruit gingen ze via de Molenbaan naar de Molenberg. De molen werd helaas verwoest tijdens de laatste oorlog. Daar werd weer gewacht om eerst te verkennen of alles veilig was.

Dan gingen ze via de Foxemaat en de Driehoek, langs de kerk, over de Kerkendijk, achter de hoven tot in grootvaders hof, die toen woonde Kapellensteenweg 97, schuin tegenover de Vogelenzang. Op de hoek was de Duitse Commandatuur gevestigd in het huis van Mr. Van De Walle, een natiebaas die naar Engeland gevlucht was. (het huis waar nu Dr. Van Peel woont)

Later op het proces konden de Duitsers niet begrijpen hoe grootvader erin gelukt was ongemerkt met een groep langs hun huis te passeren maar... het personeel van de Commandatuur werd verwittigd dat er die nacht weer een ontsnapping gewaagd werd en zij zorgden ervoor dat er die avond goed gefuifd werd zodat in de vroege uren iedereen in diepe slaap was.

© den Doodendraad