Boombruggen

BiodiversiteitDelen

Een boombrug, dat is een dik touw tussen twee boomkruinen over drukke autowegen. Het is een eenvoudige en goedkope manier om boombewoners zoals de eekhoorn, drukke en gevaarlijke wegen te helpen oversteken. 

De Voorkempen is een versnipperde regio. Versnipperd door drukke wegen, spoorlijnen, verkavelingen, ... Veel dieren hebben het lastig om van het ene groengebied naar het andere te trekken. Dat is nochtans belangrijk om uitwisseling tussen populaties van verschillende diersoorten mogelijk te maken en de genetische diversiteit te verzekeren.

Veilige oversteek

Veel dieren sneuvelen onder de wielen van auto's tijdens hun trektocht. Met een eenvoudige maatregel kunnen we dit nochtans oplossen. Een touw tussen de boomkruinen over drukke wegen garandeert eekhoorns een veilige oversteek. 

De inspiratie voor deze 'boombruggen' komt uit tropische landen, waar ze gebruikt worden om apen veilig de weg te laten oversteken. Dichterbij leerde de ervaring dat boombruggen ook nuttig zijn voor inheemse diersoorten zoals de eekhoorn. In Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk worden ze al enkele jaren met succes gebruikt.

Waar vind je ze?

In Brasschaat, Essen, Kapellen, Kalmthout, Schoten, Schilde en Zoersel installeerden we in totaal 32 boombruggen. De locaties werden gekozen op basis van de website dierenonderdewielen.be. Deze website registreert verkeersslachtoffers onder dieren en zorgt ervoor dat knelpunten gemakkelijk gedetecteerd kunnen worden. 

In het kader van het gebiedsprogramma ‘Groen Kruis’ van provincie Antwerpen komen er nog 16 extra boombruggen in de sterk verstedelijkte noordoostelijke rand rond de stad Antwerpen (districten Deurne, Ekeren en Merksem, en de gemeenten Schilde, Schoten, Wijnegem en Wommelgem). 

Boombrug
© RLDV
Installatie boombrug
© RLDV

Misschien vind je dit ook interessant: