Beuk Wommelgem

Oorlogsheld: Karel Caluwaerts

Karel Caluwaerts

Charles Joseph Marie Ghislain Caluwaerts werd in Wommelgem geboren op 13 mei 1894 en bleef er wonen. 

Hij was onderluitenant bij het 6e Linieregiment, 5e Compagnie. Als patrouilleur nam hij vrijwillig deel aan verscheidene raids op vijandelijke posities. Bij het begin van het bevrijdingsoffensief op 29 september 1918 sneuvelde hij in de sector Pervijze.

Hij werd begraven op de begraafplaats Duinhoek te De Panne, maar later overgebracht naar de gemeentelijke begraafplaats te Wommelgem.

Onderscheidingen:

De Overwinningsmedaille,De Herinneringsmedaille 1914-18, Het Oorlogskruis 1914-18 met Palm, Ridder in de Orde van Leopold II.

‘Schitterend patrouille-officier; nam vrijwillig deel aan verschillende stoutmoedige raids in de vijandelijke lijnen; werd doodelijk gewond in den sector Pervyse, den 29 september 1918’.

Adjudant Caluwaerts nam deel aan de geslaagde raid op de hoeve Terstille

Vanaf 11 november 1917 werd de voorpost van Terstille ter voorbereiding op een belangrijke Belgische aanval bestookt met middelzwaar en zwaar geschut. De volgende morgen vroeg om 4u30 werden zowel de hoeve Terstille als de feldwachen Sint-Joris, Union Ferme, Mannekensvere en de IJzeroever bestookt door de Britse zware artillerie. De Belgische overval duurde niet lang. Ze bliezen een schuilplaats op en verlieten de voorpost met een zestal gevangenen. De meeste Duitse wachtposten sneuvelden tijdens de actie. Ook de commandant van de Terstille Hoeve, Luitenant Arthur Havekost, kwam om het leven.

De patrouilleurseenheid van het 12e Linie bestond uit 1 officier, 3 adjudanten (waaronder Karel Caluwaerts), 9 sergeanten, 9 korporaals en 36 soldaten. Verder waren er nog ploegen voor draadloze verbindingen, draad doorknippers en pioniers met springstoffen van het 3e genie en 8 brancardiers. De commandant was luitenant Balteau. De vertrekplaats van de raid was loopgraaf 17-18.

Adjudant Caluwaerts had het bevel over de 5e Groep die bestond uit 2 sergeanten, 2 korporaals en 8 man, en nog eens 1 sergeant, 1 korporaal en 4 man van de Genie. Deze groep had tot doel de linkerflank van het detachement te dekken, de gevangenen te begeleiden, de gewonden op te vangen en de terugtocht te dekken.

Blijkbaar werd Karel Caluwaerts gedetacheerd bij het 12e Linie om deel te nemen aan deze raid.

Hij raakte tijdens het bevrijdingsoffensief dodelijk gewond bij één van de laatste aanvallen waar de patrouilleurs aan deelnamen.