In de buurt van de Antitankgracht zijn veel militaire structuren te vinden, waardoor deze regio een belangrijke
overwinteringsplaats is voor vleermuizen in ons land. Ook in de gemeente Brasschaat staan tal van Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog, onderdeel van de ‘Nordabschnitt’.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog metselden de Duitsers de deuropeningen dicht om gebruik door het verzet of parachutisten te voorkomen. Dankzij subsidies van het Agentschap voor Natuur en Bos en provincie Antwerpen kunnen we twee bunkers in een bos in eigendom van de gemeente en vier andere in een particuliere tuin inrichten voor vleermuizen.
Exclusief voor vleermuizen
We breken hier één dichtgemetselde deur uit om een toegang te creëren. Om verstoring van overwinterende vleermuizen te voorkomen, plaatsen we een braakveilige metalen buitendeur. Vleermuizen kunnen de opening bovenaan gebruiken om in te vliegen. Binnenin plaatsen we eventueel een sasdeur voor extra klimaatbeheersing en hangen we snelbouwstenen op, die vleermuizen kunnen gebruiken om in weg te kruipen en te overwinteren.
De soorten die we hier verwachten zijn de Watervleermuis (Myotis daubentonii), Grootoorvleermuis (Plecotus spec.), Baardvleermuis (Myotis mystacinus) en Franjestaart (Myotis nattereri). De vleermuiswerkgroep van Natuurpunt zal jaarlijks monitoren hoeveel vleermuizen gebruik maken van deze bunkers.