Ilse Ideler, directeur Regionaal Landschap Lage Kempen, die namens de regionale landschappen mee de pen vasthield bij de opmaak van het plan, reageert positief op het gelanceerde Houtkantenplan:
“Wij zijn zeer verheugd dat er voor het eerst in Vlaanderen werk is gemaakt van een geïntegreerd plan, dat door vele partners mee gedragen is.
Houtkanten zorgen voor een groene dooradering in het buitengebied en zijn omwille van tal van redenen van cruciaal belang: ze vormen een habitat voor heel wat (bedreigde) soorten, maken landbouwgebieden weerbaarder tegen klimaatverandering en geven vorm aan onze streken. Houtkanten zijn echter vaak van iedereen en niemand. Ze worden vergeten, versnipperd en dreigen zelfs helemaal te verdwijnen.
Regionale landschappen zetten daarom al jaren in op de versterking van het houtkantennetwerk in Vlaanderen. Met dit plan wordt er een stevige impuls gegeven om op het ingeslagen pad verder te gaan. Er is goed nagedacht over een integrale visie: er gaat aandacht naar beheer, versterking van houtkanten door aanplantingen, onderhoud van reeds bestaande houtkanten maar ook naar communicatie, kennisuitwisseling, handhaving en wetenschappelijk onderzoek. Er kunnen verdere partnerschappen opgezet worden en we hebben er alle vertrouwen in dat het minister Zuhal Demir menens is met dit plan waardoor er ook de nodige budgetten tegenover de verschillende acties gezet worden”.
Het houtkantenplan past perfect in de visie die de regionale landschappen samen met 31 partners in het eerste Vlaamse landschapscharter neerschreven.
Meer weten over de houtkantenwerking? Neem dan contact op met jouw regionaal landschap.
Lees het houtkantenplan hier.