Vierde ‘1000 bomen’ groepsaankoop van start

Boost voor de biodiversiteit in Antwerpse tuinenDelen

Op deze internationale dag van de biodiversiteit lanceert Regionaal Landschap de Voorkempen haar vierde groepsaankoop streekeigen solitaire en hoogstamfruitbomen samen met partners IGEAN en Regionaal Landschap Rivierenland. Tot 15 oktober koop je voordelig tien verschillende boomsoorten. Bij de start van het plantseizoen – eind november - halen kopers hun plantgoed af op zeven verschillende locaties in de provincie. Hiermee willen de initiatiefnemers een zo groot mogelijke groep tuineigenaars aanspreken.  

"Inheemse bomen zijn cruciaal voor het behoud van onze lokale biodiversiteit. Door bomen te planten, maken we het landschap niet alleen mooier, maar creëren we ook essentiële leefgebieden voor tal van diersoorten. Het is een kleine stap met een grote impact," aldus Ines Van Limbergen, coördinator van Regionaal Landschap de Voorkempen.

Katrien Haest van het klimaatteam van IGEAN voegt toe: "De '1000 bomen’ actie is een prachtige kans om actief bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Door te kiezen voor streekeigen bomen, versterken we het lokale ecosysteem en zorgen we voor een veerkrachtigere natuur."

Om ook eigenaars met kleinere tuinen aan te spreken, zitten dit jaar meidoorn en veldesdoorn in het assortiment. Meidoorn is een laag vertakte kleinere boom die weinig eisen stelt aan bodem of vocht. Zijn mooie witte bloemetjes fleuren tuinen vanaf half mei op. Veldesdoorn of Spaanse aak is dan weer een ideale nectarboom voor bijen

Sinds 2019 verdeelden we in totaal 5.549 bomen via de samenaankoop. Dit jaar vindt de vierde en voorlopig laatste editie plaats.  

Praktisch

De samenaankoop loopt vanaf nu tot 15 oktober 2024. De inheemse solitaire bomen zijn dit jaar zomereik, zwarte els, eenstijlige meidoorn, Spaanse aak of veldesdoorn, zoete kers en beuk. Prijzen variëren tussen 30 en 45 euro per stuk.

Alle fruitbomen kosten 37 euro per stuk en zijn appel (James Grieve), peer (Conférence), pruim (Sanctus Hubertus) en kers (Van). Een boompaal en boomband zijn inbegrepen in de prijs.

Betaalde bomen liggen op zaterdag 30 november klaar op een van de zeven afhaallocaties:

  • Aartselaar: boomkwekerij Van Der Auwera, Reetsesteenweg 107
  • Brecht: IGEAN site Noord, Oostmalsebaan 72
  • Edegem: IGEAN site Zuid, Doornstraat 145
  • Essen: Heuvelplein 23
  • Kapellen: Ertbrandstraat 64
  • Sint-Katelijne-Waver, Dreefvelden 70
  • Ranst: parking Vrieselhof, Schildesteenweg 99
© RLDV - Afhaalmoment in Ranst vorige editie (2022)
Naar de bestelpagina met alle info