Van Nieuwjaarkezoete tot Krik Krak

De Kempense erfgoedcellen brachten de bedelzangtradities en hun bijhorende gebruiken in kaart en bundelden deze op de website www.zing-ze.be.Terug naar overzicht
Delen

Van Nieuwjaarkezoete tot Krik Krak: alle Kempense bedelzangtradities verzameld op zing-ze.be

Op het einde van het jaar en op 6 januari zie je ze in de Kempen weer opduiken: zangertjes die van deur tot deur trekken voor een centje of iets zoets. In de Kempense dorpen zijn Nieuwjaarke Zoete en Driekoningen zingen nog ieder jaar een feest voor jong en oud. Ook andere, vaak heel lokale tradities,  zoals Sint-Katharina (Arendonk) en Krik Krak (Retie) zingen, brengen doorheen het jaar heel wat volk op de been. De Kempense erfgoedcellen brachten de afgelopen maanden de zogenaamde bedelzangtradities en hun bijhorende gebruiken in kaart en bundelden deze op de website www.zing-ze.be.

De website www.zing-ze.be bestond al langer maar je vond er enkel info over de bedelzangtradities van de Zuiderkempen. Nu slaan de vier Kempense erfgoedcellen de handen in elkaar om het online platform uit te breiden met tradities uit de bredere regio. “Iedereen kent natuurlijk Driekoningen en Nieuwjaarke Zoete, maar de Kempen heeft een heel rijke en gevarieerde bedelzangcultuur”, zegt Janna Lefevere van Stuifzand “Bijna ieder seizoen is er wel ergens een dorp waar er gezongen wordt. In februari zingen ze in Schoonbroek Goriën en zetten daarmee de lente in. Op het einde van de zomer trekken de kinderen in Hoogstraten al zingend en verkleed in stoet door de straten om Begijntjes Laat Besluit te vieren. De Kempense winter wordt in september al feestelijk ingezet met tradities zoals Krik Krak en Kaarske in lantaarn”. Annelies Tack van Kempens Karakter vult aan dat “terwijl er nieuwe tradities ontstaan of komen overgewaaid - denk maar aan Halloween - er ook een aantal tradities zijn die doorheen de jaren verdwenen zijn. Deze vermelden we ook op de website. Die diversiteit aan bedelzangtradities kun je ontdekken op de nieuwe Zing Ze-website, waar je een overzichtskaart kunt raadplegen om te achterhalen welke tradities nog beoefend worden, waar ze vandaan komen, hoe ze doorheen de jaren geëvolueerd zijn, … We verzamelden per traditie ook (historisch) fotomateriaal, audiobestanden waar je de liedjes kunt beluisteren, … Hier en daar vind je zelfs bewegend beeld  of een partituur terug”.

Naast informatie over dit immaterieel erfgoed en de geschiedenis van de bedelzangfeesten vind je op www.zing-ze.be ook inspiratie om aan de slag te gaan met de tradities. Er is een pagina vol educatieve pakketten, knutseltips, en ideeën om de traditie van jouw buurt in de kijker te zetten.

De Kempense erfgoedcellen roepen ook op om de website nog verder aan te vullen. Ken je nog een (verdwenen) bedelzangtraditie, maar vind je ze niet terug op de website? Heb jij nog liedjes of doen jullie in je dorp of wijk iets bijzonders om de zangtradities levend te houden of weer aan te wakkeren? Laat het weten via het contactformulier op de website of via erfgoed@rldv.be

© Zing-ze.be
Zing-ze.be
© Regionale Landschappen