Transformatorhuisjes gezocht!

Weet jij een interessant trafohuisje staan? Kan je ons er misschien iets meer over vertellen? Laat het zeker weten!Terug naar overzicht
Delen

Transformatorhuisjes of kortweg trafohuisjes zijn grote elektriciteitscabines waar hoogspanning wordt omgezet in laagspanning. Vele van deze constructies zijn nog bewaard in het Kempense landschap. Sommige liggen verscholen, andere zijn prominent aanwezig in het straatbeeld. Sommige zijn bijna zo groot als een huis, andere vullen een klein leeg plekje tussen twee woningen op. Het gaat niet alleen om ‘grijze bakken’, maar soms ook om pareltjes van ‘kleine’ architectuur!

Om dit bijzondere erfgoed de aandacht te geven die het verdient startte Erfgoed Voorkempen samen met enkele vrijwilligers en collega-IOED’s in het najaar van 2021 een project. Een eerste stap daarin bestaat uit het in kaart brengen van de vele trafohuisjes die onze regio rijk is. Maar daarbij kunnen we nog wel wat hulp gebruiken. Vooral van de gemeenten Brasschaat, Kapellen, Schoten, Wijnegem en Wommelgem ontbreken we nog gegevens.

Weet jij een interessant trafohuisje staan? Kan je ons er misschien iets meer over vertellen? Laat het zeker weten! Neem een foto van het trafohuisje bij jou in de buurt en stuur ons de informatie en de precieze locatie door via erfgoed@rldv.be. In ruil geniet je onze eeuwige dank!

Geïnteresseerd in het onderwerp? Check zeker ook het artikel waarin Karel Jespers, vrijwilliger en fotograaf van dienst, over zijn ‘speciale hobby’ vertelt.

© Karel Jespers

Foto: Trafohuisje in de Boudewijnstraat in Brecht, foto genomen door Karel Jespers.