Terugblik op Erfgoeddag in de Kempen

Succesvolle editie 2022, tot volgend jaar?Terug naar overzicht
Delen

Erfgoeddag maakte school!

In de Voorkempen stelden voormalige scholen, musea, molens en forten de deur open van 22 tot 24 april. Oude klasfoto’s werden boven gehaald en druk bestudeerd. Hoe zag een klas er vroeger uit?

Heemkundige kringen in Wuustwezel, Schoten en Schilde namen bezoekers even terug mee in de tijd, naar een bankje met griffel en lei. De openluchtschool Diesterweg in Kalmthout kon op veel belangstelling rekenen, 517 kijklustigen kwamen langs en er werden heel wat herinneringen boven gehaald. In Brecht herontdekte je oude speelplaatsspelen die de kinderen van vandaag nog altijd kunnen bekoren. Onder andere in Brasschaat, Malle en Zandhoven wandelde je langs plaatsen die aan vergeten schooltijden herinneren. Het Hof van Lyere in Zandhoven wist jong en oud te verrassen. In het Karrenmuseum maakten gezinnen samen een eigen schoolplaat. De belevingsgerichte tentoonstelling Boerenwijsheid over leren op school versus leren op de boerderij in Essen werd bezocht door zo’n 430 bezoekers. Kortom: ons erfgoed werd gevierd.

Boerenambachten in de praktijk

In de Erfgoedweek voor scholen die volgde op Erfgoeddag kwamen kinderen uit Essen in de Rommeshoef kijken en luisteren hoe het was om vroeger naar school te gaan. Sommigen herkenden zelf overgrootouders op de foto’s! De demonstraties van de hondenkar, trekpaard met ploeg en rietdekken boden de kinderen een blik op ambachten en vaardigheden die niet verloren mogen gaan. Ze wisten de jongeren te fascineren. Op het einde van de week stond het aantal kijklustige kinderen op 314.

© Erfgoed Voorkempen