Restauratiewerken oudste grafmonument van Kalmthout

Grafbeeld pastoor Verstreken onder handenTerug naar overzicht
Delen

Het graf van pastoor Verstreken op de begraafplaats Centrum in Kalmthout wordt momenteel grondig onder handen genomen. Het grafmonument, vervaardigd in cementrustiek, bevond zich in bijzonder slechte staat. Door vochtinsijpeling (en vorstdooi-cycli) ontstonden barsten en kwam de gedenkplaat in stukken los. Hoog tijd om de handen uit te mouwen te steken.

Petrus Verstreken was de pastoor van Calmpthout van 1850 tot 1890. Omdat hij de drie bomen van de Drieboomkeskapel in Heide liet omhakken om er biechtstoelen van te maken, stond hij ook gekend als de pastoor “Vol Streken”. Het grafmonument werd zijn overlijden in 1895 opgericht. Als enige nog bewaard graf uit de negentiende eeuw op begraafplaats Centrum in Kalmthout, wordt het als waardevol beschouwd. Het is ook echt een klein pareltje.

Ondertussen is de restauratie, onder leiding van de firma Lapis Arte, aangevat. Alle loszittende delen werden in eerste instantie gedemonteerd om de bakstenen drager te stabiliseren. Barsten werden - al dan niet met verstevigende (inox) doken – opgevuld en geïnjecteerd. Verder werd een oude, storende herstelling ter hoogte van een kruisarm verwijderd, kreeg het monument een grondige reiniging en werden er enkele morteltesten gezet om ontbrekende delen aan te vullen.

In een volgende fase zal de gebarsten gedenkplaat worden verlijmd in het restauratieatelier en nadien terug worden aangehecht op het beeld, waarna reconstruerende aanvullingen worden uitgevoerd om het monument terug haar oorspronkelijke uitzicht te geven.

Wij kijken alvast uit naar het resultaat!

© Erfgoed Voorkempen
© Erfgoed Voorkempen