Restauratiewerken funerair erfgoed Kalmthout afgerond

We nemen je mee in het restauratieproces van het grafmonument van pastoor Verstreken, het Heilig Hartbeeld & de Heilige Rita.Delen

In een nieuwsbericht van oktober las je al hoe de restauratie van het oudste grafmonument op de begraafplaats in Kalmthout vorderde. Restauratiebedrijf Lapis Arte werkte de afgelopen maanden niet alleen verder aan dit relict. Het restauratieteam werkte ook aan het beeld van de Heilige Rita en het Heilig-Hartbeeld in Achterbroek. We nemen je mee in het restauratieproces van deze drie objecten.

Grafmonument pastoor Verstreken

Tijdens de vervolgfase van de restauratie werd de gebarsten gedenkplaat verlijmd en opnieuw aangehecht aan het beeld. Het borststuk werd aangevuld met een aangepaste herstelmortel. Zo kan het opgeknapte grafmonument er weer enkele decennia tegen. 

Heilig Hartbeeld & Heilige Rita

Beide beelden werden onderworpen aan een zogenaamd 'kleuronderzoek'. Dat gaat de oorspronkelijke afwerking van de beelden na. De witte monochrome afwerking van het Heilig Hartbeeld bleek authentiek, maar de witte uitvoering van de Heilige Rita klopte niet. Dat beeld had vroeger een gelige zandsteenimitatie die overstemt met de natuursteen in de gevel van de achterliggende kerk.

De beelden kregen een nieuwe, correcte afwerkingslaag. Eerst werden ze verlost van storende overschilderingen met décapant - een afbijtmiddel - en een stoomreiniger. Detailleringen zoals de bijen op de mantel van de Heilige Rita werden hierdoor terug leesbaar. 

Tot slot werden de zwaargehavende handen van het Heilig Hartbeeld gereconstrueerd en kreeg het een volledig gerestaureerd goudkleurig aureooltje. De voor- en nafoto’s rechts tonen de metamorfose van de beelden en het grafmonument.

Dit project werd gerealiseerd in samenwerking met de gemeente Kalmthout en Lapis Arte bv. 

© Lapis Arte: voor- en na grafmonument
© Lapis Arte: voor- en na Heilig Hartbeeld
© Lapis Arte: voor- en na Heilige Rita