'Vakwerk/Netwerk' van Erfgoed Voorkempen en 'Op reis naar vroeger' van Wijkwerking Mariaburg vzw horen bij de kandidaten voor de Erfgoedprijs 2022 van provincie Antwerpen.
'Vakwerk/Netwerk' van Erfgoed Voorkempen en 'Op reis naar vroeger' van Wijkwerking Mariaburg vzw horen bij de kandidaten voor de Erfgoedprijs 2022 van provincie Antwerpen.
De provinciale erfgoedprijs is ondertussen aan zijn vijfde editie toe. Daarin wordt traditiegetrouw gefocust op het rijke onroerend erfgoed in onze provincie; een schat van monumenten, landschappen en archeologische sites. Ook voor deze editie hanteert de Erfgoedprijs dezelfde doelstelling: het ondersteunen van het lokale erfgoedveld en de beste initiatieven rond onroerend erfgoed in de kijker zetten. De 6 genomineerden worden nu bekend gemaakt. Welke winnaar de geldprijs van € 10.000 verbonden aan de Erfgoedprijs 2022 wegkaapt, vernemen we op 26 november tijdens de plechtige prijsuitreiking in het Provinciehuis.
Dit jaar dienden elf kandidaten uit de meest diverse hoeken van het erfgoedveld – van het eeuwenoude landschap van de Netevallei tot een 20ste-eeuwse kerk - een dossier in om mee te dingen naar de Erfgoedprijs. Uit deze kandidaturen nomineerde de jury 6 projecten die kunnen meedingen naar een plaatsje op het erepodium.
Genomineerden
Hierbij de lijst van genomineerden (in alfabetische volgorde) en in het kort wat de jury waardeerde:
Erfgoed Voorkempen: Vakwerk/Netwerk
Dit diverse project richt de aandacht op bijzonder kwetsbaar erfgoed. Erfgoed Voorkempen weet de juiste expertise binnen te halen en biedt een methodologie die op maat is gemaakt van de doelgroep. Vooral de samenwerking met scholen is lovenswaardig. Dit is een echt voorbeeldproject, dat inspirerend kan werken voor andere regio’s.
Konhef vzw: de ontdekking van het grootste verborgen monument van Antwerpen: de Spaanse citadel
Vanuit een privé-initiatief is dit een zeer lovenswaardig project, kleinschalig maar verrassend. Archeologisch erfgoed verdwijnt meestal na de opgraving, maar in dit geval had de initiatiefnemer een duidelijke erfgoedreflex; met de juiste partners en op een goed onderbouwde wijze wordt deze te weinig bekende bladzijde van de Antwerpse geschiedenis, die op geen andere plek in de stad nog zichtbaar is, met het publiek gedeeld.
Stad Hoogstraten - Stedelijk Museum Hoogstraten: den Ouden Koolhof
De jury apprecieert de durf om de vertrouwde tuin weg te halen en te vervangen door wat er ooit stond. Bovendien werd dit heel bewust onderzocht en grondig wetenschappelijk onderbouwd. De samenwerking met VELT en het sociale aspect geven dit project een hoge maatschappelijke relevantie. Dit een echte eye-opener: hoe vanuit erfgoedaspecten kan worden geleerd op een ecologisch verantwoorde wijze om te springen met een historische tuin; dat mag gedeeld worden, zeker met andere begijnhoven in Vlaanderen.
Tur’Nouveau Turnhout: red de sgraffito-decoraties van Paul Cauchie (1875-1952)
Dit alomvattende project zet zowel in op inventarisatie, onderzoek, sensibilisering van eigenaars als publiekswerking. Bovendien wordt samengewerkt met diverse en juiste actoren in het veld. Dit vaak onzichtbare erfgoed krijgt door de inspanningen van vrijwilligers letterlijk weer kleur. Gegroeid vanuit dit voor Turnhout bijzonder kenmerkende erfgoed wordt ondertussen in diverse gemeenten van de provincie gewerkt.
Werkgroep De Lei vzw: onderzoeks- en publicatieproject Leicahiers
Hoewel dit in essentie een lokaal project is, met de buurtbewoners als eerste het doelpubliek, waardeert de jury het community-aspect. De bijzonder verzorgde, mooi geïllustreerde en wetenschappelijk onderbouwde publicaties zetten de schijnwerpers op een onderbelichte en ondergewaardeerde buurt. De werkgroep heeft bovendien een duidelijke toekomstvisie.
De fraai vormgegeven infoborden geven een informatieve kijk op de locatie en haar geschiedenis. Het is fijn dat dit project, vanuit zijn eigenheid, gemeentegrensoverschrijdend werkt. De aandacht voor personen met dementie als doelgroep is bijzonder.
Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed en voorzitter van de jury voor de Erfgoedprijs, licht toe: “De jury wenste dit jaar vooral de aandacht te trekken op kleinere projecten en bijzondere doelgroepen. Waardering voor ons erfgoed begint vaak in je eigen buurt, op school of via een onvermoed historisch aspect van je eigen beroep. Vele vrijwilligers dragen dit spontaan uit en in het professionele erfgoedveld worden doelgroepen steeds verder gediversifieerd. Het provinciebestuur ondersteunt deze inspanningen graag met de jaarlijkse erfgoedprijs.”
Jury Erfgoedprijs 2022 Provincie Antwerpen:
De juryleden zijn professioneel begaan met onroerend erfgoed.