Plantdag Groenkapoen

Gisteren plantten de voltallige scoutsgroep en de leden van vzw Heikant honderden (haag)plantjes onder begeleiding van Regionaal Landschap de Voorkempen.Nieuwpoortlei 40, 2930 Brasschaat

Startplaats
Delen

Plantdag van scouts 23ste Don Bosco

De plannen om de verouderde terreinen van scoutsgroep Don Bosco in Maria-ter-Heide aan te pakken gaan terug naar 2012. Na de vernieuwing van de lokalen en een nieuwe toegangspoort was het de beurt aan de speelterreinen. 

Voor de ontharding en vergroening ging de scouts in 2022 in zee met Regionaal Landschap de Voorkempen via het project 'Groenkapoen'. Dat werd mogelijk gemaakt via het Programma voor Plattelandsontwikkeling van de Provincie Antwerpen. Ook het gemeentebestuur sprong financieel bij om de groene ambities waar te maken. 

360 plantjes gingen eindelijk de grond in
"In de zomer van 2022 gaven alle gebruikers van de terreinen - van jong tot oud - hun ideeën. Op basis hiervan tekenden we een masterplan uit waarin biodiversiteit, klimaatadaptatie en een belevingsvolle inrichting van het terrein centraal stonden," licht landschapsarchitecte Trui toe. "In het najaar van 2023 onthardden we al een kleine 1000 vierkante meter. De natte winter liet het niet toe om eerder te planten, maar gisteren was het eindelijk zover."

360 streekeigen struiken waaronder hazelaar, wilg, meidoorn, kornoelje en beukhaag gingen zondagnamiddag onder een mooi lentezonnetje de grond in. Alle groepen kwamen de handen uit de mouwen steken. Ook het schepencollege en waarnemend burgemeester Philip Cools plantten een symbolisch boompje. 

 

Met de steun van

PDPO, Programma voor Plattelandsontwikkeling en gemeentebestuur Brasschaat 

© RLDV

Contact

Trui Van Hemelen, trui.vanhemelen@rldv.be, 03 202 07 34