Regionale landschappen gaan op zoek naar bijzondere bomen

Oproep: ‘Ik hou(t) van erfgoed’ - De Antwerpse Regionale Landschappen lanceren vandaag een wedstrijd om oude bomen in de kijker te zetten. Maak een foto van jouw houtig erfgoedpareltje, stuur hem in en wie weet wordt jouw inzending de winnende ‘erfgoedboom in de kijker’. Die boom sleept een professionele controle en onderhoud in de wacht. De inzender van de winnende boom krijgt een gezinsovernachting met ontbijt in een ‘boompit’ in de zomer van 2024.



Delen

Heb jij een oude boom in jouw tuin of heb je weet van een mooie, volwassen dreef of houtkant in je buurt? Heb jij oude foto’s of ken jij nog verhalen en tradities rond een oude boom, bijzondere dreef of houtwal in jouw dorp?

Maak een (knotsgekke) foto van een houtig erfgoedpareltje en stuur hem in. 

Maak kans tot eind 2023 

Bomen inzenden kan tot 31 december 2023. Uit alle inzendingen selecteert de jury in januari 2024 vijf laureaten. De genomineerde bomen nemen het vervolgens tegen elkaar op in een publieksstemming.

De boom met de meeste stemmen wint de titel van ‘Antwerpse Erfgoedboom’ en krijgt een controle en onderhoud van een boomexpert om de boom nog vele decennia – of eeuwen - te laten schitteren. Wie de winnende boom inzond, krijgt als dank een overnachting voor vier in een boompit: een druppelvormige hangtent aan een boom. 

Inspirerend voorbeeld: de ‘konijnenboom’ van Ranst

De konijnenboom werd als inspirerend voorbeeld naar voren geschoven door projectcoördinator Ellen Decraene. Heel wat Ranstenaren kusten hun eerste lief onder zijn kruin en hij staat op menigeen communicantenfoto. Deze imposante beuk vind je vandaag de dag in het midden van het Zevenbergenbos.

Ellen doet het verhaal van de boom: ”De konijnenboom werd destijds geplant aan de rand van het bos op een zogenaamde konijnenwal: een heuvel waarin konijnen hun holen maakten. Als jagers hun honden er naartoe stuurden, kwamen ze er massaal uit en werden gemakkelijk slachtoffer van hun kogels.”

Nomineer hier jouw boom.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van PDPO. 

© Gemeente Ranst - de 'konijnenboom'