Nieuw parkje rond oudste boom Kalmthout

Cassenboom krijgt vlonderpad voor betere beleving.Terug naar overzicht
Delen

Rond de monumentale zomereik op de hoek van de Cassenboomlaan en het Heuvelspad in Kalmthout loopt nu een vlonderpad. Vanop de houten constructie kan je helemaal rond de Cassenboom wandelen of fietsen zonder schade aan te richten.

Beschermd monument

De exacte leeftijd van de Cassenboom kent niemand, maar de zomereik die ook gekend staat als ‘Kassemse eik’ werd zeker in de 19de eeuw aangeplant door toenmalig burgemeester Cornelius Cas. Een zomereik kan blijkbaar een leeftijd bereiken van 500 jaar, maar deze boom is zeker 150 jaar oud. Sinds februari 1944 is de Cassenboom, met een stamomtrek van 530 cm en een perimeter van 25 meter rondom, beschermd als cultuurhistorisch landschap.

Beheersplan

Tot nu toe waren het vooral buren of studenten van de naastgelegen school Gitok die vertoefden in het parkje rond de Cassenboom. Door de site op te waarderen hoopt de gemeente Kalmthout meer bezoekers te trekken naar de oudste boom van Kalmthout. Om die heraanleg in goede banen te leiden, stelde de gemeente samen met het Regionaal Landschap de Voorkempen een beheersplan op. Daarin is de heraanleg bepaald, bijvoorbeeld welke nieuwe aanplantingen het meest aangewezen waren, maar ook hoe de gemeente de site de komende jaren zal onderhouden. Het beheersplan bewaart een evenwicht tussen de natuur, het beschermde monument en het openbare karakter van het parkje.

"Door een goed beheer willen we de prachtige zomereik alle kansen geven om echt 500 jaar te worden.
Zo genieten er nog lang veel mensen van deze indrukwekkende boom." - Ines Van Limbergen

Vlonderpad

De eerste 25 meter rond de boom zijn beschermd. Zo vermijden we dat stappende bezoekers de grond verdichten of wortels beschadigen. Daarom werd een vlonderpad aangelegd. Dat is een verhoogde, houten constructie van 125m lang en overal minstens 1,5m breed waardoor het ook toegankelijk is met een kinderwagen of rolstoel. Het vlonderpad loopt volledig rond de boom, zodat je vanuit verschillende plaatsen de Cassenboom kan bewonderen. De vergroeide struiken belemmerden vroeger grotendeels het zicht op de boom die nu veel beter tot zijn recht komt.

Zitten en genieten

Naast het vlonderpad werd een zitbank geplaatst en op het bredere stuk van het vlonderpad komt een picknicktafel. Informatieborden vertellen de geschiedenis van de monumentale zomereik en leggen ook uit waarom het verboden is om de perimeter rond de boom te betreden. Aan de ingang van het parkje staat een bijenhotel. Zo krijgen bijvoorbeeld de lagere scholen die de Cassenboom bezoeken de kans om ook iets te leren over de bijen en de vlinders die de nieuwe beplanting aantrekt. 

© Gemeente Kalmthout

Foto v.l.n.r.: burgemeester Lukas Jacobs, Ines Van Limbergen (Regionaal Landschap de Voorkempen), Jan Oerlemans (schepen van Openbare Werken), Marc Konings (gemeentelijk omgevingsambtenaar), Kris Dictus (deskundige groen)

© Gemeente Kalmthout