Landschapspark WilderTnis in Essen ingehuldigd

Realisatie oase van rust in WildertTerug naar overzicht
Delen

Landschapspark WilderTnis in het beekdal van de Kleine Aa in Wildert werd ingehuldigd. Op de gronden achter WIGO en de begraafplaats van Wildert vind je vanaf nu een nieuw landschapspark waar genieten, ontdekken, samenzijn en tot rust komen centraal staan. 

Samenwerking

Om van het gebied een landschapspark te maken, werkte de gemeente Essen samen met Regionaal Landschap De Voorkempen.We willen met dit project een leerrijk rustpunt creëren, een plaats om te genieten en rustig te vertoeven.  Dit prachtige open gebied in het beekdal van de Kleine Aa wordt zo behouden en de biodiversiteit wordt verhoogd door impulsen te geven aan de  plaatselijke fauna en flora.

Spelen en leren

Buurtkinderen en leerlingen uit de nabijgelegen school kunnen zich uitleven in de klimbomen en speelheuvels. Het uitkijkpunt laat je een blik werpen op het omliggende open landschap, in het buitenklasje kunnen de leerlingen van basisschool WIGO soms les krijgen.

Water zoekt zich een weg

In dit valleigebied staat water centraal. Samen met  de provinciale dienst waterbeleid werd gezorgd voor de aanleg van een winterbedding en overstromingsgebied aangelegd voor de waterloop de Kleine Aa. De Wildertse beek mag opnieuw meanderen richting een nieuwe wadi die uitvloeit in de Kleine Aa. Reeën, vogels, vlinders zullen er naar hartenlust hun plekje vinden, terwijl ook de nabijgelegen landbouwpercelen goed bereikbaar blijven. De graspaden blijven bewust onverhard om de omgeving zo natuurlijk mogelijk te houden. 

De herinrichting is mogelijk dankzij de subsidie ‘Natuur in je buurt’ en is een gezamenlijk project van de gemeente Essen, Regionaal Landschap de Voorkempen, Bosgroep Antwerpse Gordel, Agentschap voor Natuur en Bos, gemeentelijke basisschool WIGO en Provincie Antwerpen.

© RLDV
© RLDV
© RLDV
© RLDV