Kijk eens naar het vogeltje

Anonieme glasnegatieven uit Zandhoven gedigitaliseerdDelen

De gemeente Zandhoven bezit een prachtige collectie oude postkaarten en glasnegatieven die een blik werpen op het verleden van de gemeente en haar inwoners. Onze erfgoedvrijwilligers Dirk en Karel digitaliseerden de collectie, maakten werk van de herverpakking voor een betere bewaring en zorgden ervoor dat de mooiste beelden terecht kwamen in drie digitale expo's op de website Kempens erfgoed

Historische kijk op het verleden

Ongeveer 400 oude postkaarten en 200 glasplaten uit de negentiende en twintigste eeuw passeerden door de handen van Dirk en Karel. De meeste afdrukken zijn geposeerde portretten, soms staan mensen er solo op, of in groepjes van familieleden. "Op basis van de onderwerpen zoals een militair te paard of een bord met het jaartal op situeren we de foto's tussen 1900 en 1930," licht Dirk Dubois toe. "Maar we hebben geen achtergrondinformatie. Dat maakt het extra leuk en een beetje mysterieus om naar de beelden te kijken. Je kan er zelf een levensverhaal bij bedenken." 

Een gloednieuwe gespecialiseerde A3 scanner die ook glasnegatieven kan digitaliseren, zette de beelden om. "Mocht je als privé-eigenaar, vereniging, heemkundige kring of gemeente een mooie collectie bezitten en je bent bezorgd over de bewaaromstandigheden, dan maakt ons collectieteam graag een actieplan voor de inventarisatie, digitalisering en ontsluiting van de collectie," licht projectmedewerker Ellen Decraene toe. Contact opnemen hierover kan via erfgoed@rldv.be.

Dirk en Karel aan het werk in het erfgoedlab van Erfgoed Voorkempen.

 

Naar de expo's