Wat maakt van je huis een thuis? Vier Kempense erfgoedcellen gingen op onderzoek. Wat inwoners uit de Kempen op deze vraag antwoordden, bundelden ze in een Kempencataloog: een brochure vol huishoudartikelen, verhalen en anekdotes.
Wat maakt van je huis een thuis? Vier Kempense erfgoedcellen gingen op onderzoek. Wat inwoners uit de Kempen op deze vraag antwoordden, bundelden ze in een Kempencataloog: een brochure vol huishoudartikelen, verhalen en anekdotes.
Het boekje met een rijke bron van lokale geschiedenis en erfgoed is een uitnodiging om de unieke warmte van de Kempense thuis te ontdekken. De cataloog is vanaf 22 maart gratis verkrijgbaar in meer dan veertig gemeenten in de regio.
Het thema van Erfgoeddag 2024, 'Thuis', raakt de kern van verbondenheid tussen verleden en heden. "Je thuis voelen gaat over opgroeien, familie, welzijn en comfort," legt Leen Dierckx van Erfgoed Voorkempen uit. "Het gaat niet alleen om de materiële aspecten, maar ook om de immateriële connecties die we delen met onze huisgenoten en dorpsgenoten."
De Kempencataloog is onderverdeeld in vijf thema's die elk een facet van thuis belichten:
Vroeger werden mensen thuis geboren, de vroedvrouw of bakel kwam aan huis om moeder en kind te helpen. In Zoersel is er zelfs een straat genoemd naar de bekende vroedvrouw. Ze staat ook afgebeeld op de lindeboom in het Lindepaviljoen. “Mie Man was een gerespecteerde vrouw van onschatbare waarde, vooral wanneer nerveuze echtgenoten haar hulp dringend nodig hadden. Gedurende 50 jaar was zij de bakel van het dorp en stond ze aan het begin van het leven van vele generaties Zoerselaren”, aldus Jerry Meuris van Toerisme Zoersel. Meer lees je in de Kempencataloog op pagina 70.
De Kempencataloog is niet alleen een verzameling verhalen, maar ook een uitnodiging om zelf op ontdekking te gaan. Lokale inwoners delen hun persoonlijke ervaringen en tradities die de Kempense gemeenschap versterken.
De Kempencataloog is verkrijgbaar vanaf vrijdag 22 maart bij de gemeentehuizen, toeristische punten en bibliotheken in de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Berlaar, Brasschaat, Brecht, Dessel, Essen, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hoogstraten, Hulshout, Kalmthout, Kasterlee, Laakdal, Lier, Lille, Malle, Meerhout, Merksplas, Mol, Nijlen, Olen, Oud-Turnhout, Putte, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Schilde, Schoten, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel..
Voor de vormgeving van de kinderkatern werkten de erfgoedcellen samen met het leerbedrijf Da’sVet van de studierichting Publiciteit en Illustratie van het Heilig Graf Turnhout.