Thuis in de Kempen met de Kempencataloog

Wat maakt van je huis een thuis? Vier Kempense erfgoedcellen gingen op onderzoek. Wat inwoners uit de Kempen op deze vraag antwoordden, bundelden ze in een Kempencataloog: een brochure vol huishoudartikelen, verhalen en anekdotes.Delen

Gratis magazine ter gelegenheid van Erfgoeddag 2024

Het boekje met een rijke bron van lokale geschiedenis en erfgoed is een uitnodiging om de unieke warmte van de Kempense thuis te ontdekken. De cataloog is vanaf 22 maart gratis verkrijgbaar in meer dan veertig gemeenten in de regio.

Het thema van Erfgoeddag 2024, 'Thuis', raakt de kern van verbondenheid tussen verleden en heden. "Je thuis voelen gaat over opgroeien, familie, welzijn en comfort," legt Leen Dierckx van Erfgoed Voorkempen uit. "Het gaat niet alleen om de materiële aspecten, maar ook om de immateriële connecties die we delen met onze huisgenoten en dorpsgenoten."

De Kempencataloog is onderverdeeld in vijf thema's die elk een facet van thuis belichten:

  • Welkom bij ons thuis
    Duik in de huizen van de Kempen met verhalen van bewoners over hun inrichting en huisraad. ‘Elke deurgreep vertelt een uniek verhaal dat bewoners, architecten en kunstenaars met elkaar verbindt,’ vertelt Katheel Boel.
  • Nergens thuis?
    Ontdek verhalen over heimwee, verhuizen en de uitdagingen van een nieuwe thuis vinden. ‘Voor veel Kempenaren was verhuizen iets wat ze jaarlijks deden. Het hangt samen met agrarische gebruiken die we vandaag niet meer kenne’”, legt François Jennen, Olmense Vereniging voor Heemkunde en Geschiedenis uit. Er bestaan zelfs liedjes over.
  • In het midden van de Kempencataloog vind je ‘Club Kempen: een bijlage voor KempenKids’, met raadsels en verhalen op maat van jonge lezers.
  • Zo voelt/ruikt/smaakt/klinkt thuis: Reis langs de keuken en de eettafel, van traditionele gerechten tot nostalgische geuren en geluiden die herinneringen oproepen.
  • Tweede thuis: Verken verhalen over plekken die als een thuis weg van huis voelen, zoals gezondheidsinstellingen en internaten.
  • Afsluiten doen we met het thema ‘Huisgemaakt’, verhalen over mensen die actief van hun buurt of dorp een thuis maken

Mie Man: de Zoerselse bakel die generaties verwelkomde

Vroeger werden mensen thuis geboren, de vroedvrouw of bakel kwam aan huis om moeder en kind te helpen. In Zoersel is er zelfs een straat genoemd naar de bekende vroedvrouw. Ze staat ook afgebeeld op de lindeboom in het Lindepaviljoen. “Mie Man was een gerespecteerde vrouw van onschatbare waarde, vooral wanneer nerveuze echtgenoten haar hulp dringend nodig hadden. Gedurende 50 jaar was zij de bakel van het dorp en stond ze aan het begin van het leven van vele generaties Zoerselaren, aldus Jerry Meuris van Toerisme Zoersel. Meer lees je in de Kempencataloog op pagina 70.

De Kempencataloog is niet alleen een verzameling verhalen, maar ook een uitnodiging om zelf op ontdekking te gaan. Lokale inwoners delen hun persoonlijke ervaringen en tradities die de Kempense gemeenschap versterken.

Vanaf deze week verkrijgbaar in meer dan 40 Kempense gemeentes 

De Kempencataloog is verkrijgbaar vanaf vrijdag 22 maart bij de gemeentehuizen, toeristische punten en bibliotheken in de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Berlaar, Brasschaat, Brecht, Dessel, Essen, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hoogstraten, Hulshout, Kalmthout, Kasterlee, Laakdal, Lier, Lille, Malle, Meerhout, Merksplas, Mol, Nijlen, Olen, Oud-Turnhout, Putte, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Schilde, Schoten, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel..

Voor de vormgeving van de kinderkatern werkten de erfgoedcellen samen met het leerbedrijf Da’sVet van de studierichting Publiciteit en Illustratie van het Heilig Graf Turnhout.

© Erfgoeddag - Cover Kempencataloog
© Toerisme Zoersel, Mie Man