Kinderboerderij Mikerf ondergaat metamorfose

Heraanleg buitenomgeving kinderboerderij Mikerf in BrasschaatKinder-, jeugd- en gezinsboerderij Mikerf, Mikhof 25, 2930 Brasschaat

Startplaats
Delen

Kinderboerderij Mikerf ondergaat metamorfose 

Onderhoudswerken aan de boomgaard en bijentuin, vernieuwde wandelpaden met zitbanken en nieuwe aanplantingen moeten de populaire plek nog meer laten schitteren. De verbeteringswerken aan de buitenterreinen van het Mikerf zijn vandaag gestart. 

Na zware regenval lagen heel wat zones van de kinderboerderij er onbegaanbaar bij. Bezoekers met de wagen en leveranciers parkeerden voertuigen lukraak in de buurt van de ingang en fietsers wisten ook niet goed waar ze hun stalen ros best stalden voor een bezoekje aan de kinderboerderij. Om komaf te maken met deze problemen werkte Regionaal Landschap de Voorkempen een masterplan uit voor de site dat ook voorziet in schaduw- en rustplekjes voor mens en dier.  

Terreinwerken na hydrologisch onderzoek

Een waterstudie bevestigde de waterproblematiek op het terrein. Met het vernieuwde ontwerp van de site worden zoveel mogelijk knelpunten uit de hydrologische studie weggewerkt. De historische afwateringsgrachten worden hersteld om water vlot te laten wegvloeien naar de Mikse Beek tijdens natte periodes.

Éen harmonisch geheel

Alle bestaande poortjes worden vervangen door één uniform type 'Kempens veken', een ontwerp naar een oud-Kempische poort uit onze contreien. Aan de toegang van het Mikerf komt een dubbele toegangspoort om het verkeer vlotter te regelen.

Onderhoudswerken boomgaard en bijentuin 

Een nieuw centraal wandelpad met uitkijkpunt en zitbanken slingert vanaf dit voorjaar door de dierenweide. Tijdens de eerste fase van de werken worden twintig hoogstammige streekeigen bomen aangeplant in de dierenweides met de juiste veebescherming per diersoort. Het gaat om zwarte els, Noorse esdoorn, haagbeuk, tamme kastanje, gewone es, winterlinde en zomerlinde.

In de boomgaard vullen twaalf nieuwe hoogstammige appelaars de lege plekken op. Ze dragen toepasselijke soortnamen als ossekop, schaapsneus en wijnappel. Ook de bijentuin wordt onder handen genomen met een nieuw ontwerp en aanplantingen.  

Met de steun van

De landschapswerken passen binnen het project 'Onze Gracht, de Antitankgracht'. Ze worden mogelijk gemaakt met de steun van PDPO, Programma voor Plattelandsontwikkeling en met behulp van FEN-middelen (Functionele Ecologische Netwerken), gericht op het herstel van natuurlijke verbindingen of ecologische netwerken in het landschap. 

Naast de werken aan de buitenruimtes staan er ook verbouwingswerken op de planning bij het Mikerf. De kinderboerderij blijft bereikbaar.

© RLDV - Ontwerp vernieuwde site
© RLDV - Mikerf voor de werken

Contact

Frank Van Baelen, frank.vanbaelen@rldv.be, 0465 09 86 61