Advies Erfgoed Voorkempen

Erfgoed Voorkempen is hét aanspreekpunt voor advies over immaterieel erfgoed, fysieke en digitale collecties.

Immaterieel erfgoed

Tradities, stoeten, recepten, muziekvormen, vakkennis, … Immaterieel erfgoed is het minst grijpbare erfgoed dat we willen bewaren en doorgeven aan de volgende generaties. 

Dat een bepaalde traditie oorspronkelijk niet uit onze streek komt, maakt niet uit. Net zoals bij andere vormen van erfgoed is het belangrijk dat er een lokale erfgoedgemeenschap bestaat die zich bekommert om het voorbestaan ervan.

In het vakjargon spreken we over ‘borgen’. Het grote verschil met het bewaren van objecten of monumenten is dat immaterieel erfgoed zich vaak aanpast aan de tijdsgeest. Je moet namelijk uitvoerders of makers hebben: stoeten moeten georganiseerd worden, recepten gekookt, vakkennis in de praktijk gebracht, muziek voor een publiek uitgevoerd. Een goed voorbeeld zijn traditionele reuzenstoeten, waar naast de oude giganten nieuwe, moderne reuzen verschijnen die verwijzen naar het leven vandaag.

Mondelinge geschiedenis kan een middel zijn om een borgingsactie voor te bereiden. Je kan oudere mensen of ‘specialisten’ interviewen over hoe het er vroeger aan toe ging, en andere bronnen zoeken zoals foto’s, filmopnames, beschrijvingen. Maar zonder een toekomstgerichte actie blijft een borging dode letter.

Op immaterieelerfgoed.be vind je niet alleen veel voorbeelden van immaterieel erfgoed, maar ook inspiratie voor borgingsacties.

Heb je vragen over een borgingsactie waar je zelf mee aan de slag wil gaan, of denk je dat het erfgoed dat jij wil bewaren een plek verdient op de Inventaris Vlaanderen? Contacteer ons, wij wijzen je de weg.

Collecties

Fysieke collecties

Zorg jij voor erfgoed via een heemkundige kring, vereniging, privéverzameling of museum en heb je een eigen collectie?

Heb je vragen over duurzame bewaring van je collectie? Wil je een nieuwe wind door jouw collectie zien waaien? Of ben je op zoek naar een slimme depotorganisatie?

We brengen samen jouw noden in kaart en bieden ondersteuning via:

  • vorming
  • begeleiding van herbestemmingstrajecten
  • advies over duurzaam depotbeheer
  • collectieregistratie

Digitale collecties

We helpen je bij de digitalisering van jouw collectie en promoten een eenvormig systeem dat rekening houdt met de eigenheid van elke collectie en eigenaar.

Dat doen we via vorming en begeleiding bij de registratie van jouw collectie via de online databanken www.kempenserfgoed.be en www.erfgoedplus.be

Heb jij vragen rond het uitkiezen van een digitaal registratiesysteem? Nood aan ondersteuning bij jouw digitaliseringsproject? 

Begeleiding op maat

Ons team staat voor je klaar.

Contacteer ons