Sinds mei versterkt Dieuwertje Van Bortel ons erfgoedteam als projectmedewerker bouwkundig erfgoed. Dieuwertje is bachelor in conservatie en restauratie en master monumenten- en landschapszorg en brengt heel wat ervaring mee. Tijd voor een wandelbabbel in het Vrieselhof.
Je hebt bij RLDV je eerste maand achter de rug, Dieuwertje. Wat zijn je eerste indrukken?
Dieuwertje: Het klinkt waarschijnlijk behoorlijk melig/cliché, maar voor mij voelt het toch een beetje als thuiskomen. Ik voel dat ik in een team van gelijkgestemden ben terechtgekomen. De passie voor onze (historische) omgeving - bekeken vanuit natuur en/of erfgoed - verbindt ons en resulteert volgens mij in een sterke en integrale landschapszorg. (Deze verbondenheid vertaalt zich in een project- en publiekswerking en partnerschappen met lokale erfgoedpartners in een tastbare, laagdrempelige landschaps-/erfgoedzorg die dicht bij de mensen staat)
Voor mij vormt deze job de ideale balans tussen meer abstract onderzoekswerk via inventarisatie en het echte veldwerk via de opvolging van restauratieprojecten. Gewoon ook elke dag mogen toekomen in deze prachtige groene oase van het domein Vrieselhof en daar mogen meedraaien in een zeer divers, getalenteerd en positief team voelt heel fijn. Als je zo je dag mag starten, mag je je gelukkig prijzen.
Zeer zeker. Waar heb je gewerkt voor je naar de Voorkempen kwam?
Dieuwertje: Na mijn studies kon ik meteen aan de slag bij Patrimoon in Geel; een studiebureau gespecialiseerd in de uitvoering van allerlei vooronderzoeken, (proef)restauraties en adviesverlening aangaande waardevolle gebouwen en beschermde monumenten. De job liet me kennis maken met ons gevarieerde erfgoedaanbod.
Na 5 jaar ging ik aan de slag als omgevingsambtenaar in Merksplas. Tijdens mijn studies volgde ik enkele vakken van de Master Ruimtelijke Planning en Stedenbouw. Vooral de link tussen stedelijke ontwikkeling en maatschappelijke vraagstukken vond ik interessant. Deze professionele wending was een zeer boeiende, uitdagende duik in het diepe.
Je bent gespecialiseerd in muurschilderkunst. Daarmee heb je onlangs zelf de pers gehaald?
Dieuwertje: Klopt. Ik koos specifiek voor muurschilderkunst, omdat het zo’n breed medium is gaande van prehistorische grottekeningen, Romeinse fresco’s naar art nouveau sgraffiti tot hedendaagse graffiti.
Vaak zijn muurschilderingen niet meer zichtbaar door overschildering. Het is fantastisch om via stratigrafisch kleuronderzoek - een onderzoek waarbij trapsgewijs de opeenvolgende afwerkingslagen via kijkvenstertjes worden vrijgelegd - de afwerkingshistoriek van bv. een kerkinterieur na te gaan. Vaak schuilt er achter die monochrome witgekalkte muur een kleurrijk verleden. Zo worden tijdens werken vaak muurschilderingen ontdekt. Onlangs werkte ik nog mee aan een noodafname van een recent ontdekte muurschildering in een lagere school in Meerhout. Tijdens werken stootte arbeiders op taferelen geschilderd door een Britse soldaat tijdens WOII. De schildering zou samen met de klaslokalen tegen de vlakte gaan. Na overleg met lokale partners werd beslist om toch over te gaan tot een noodafname. Mede dankzij vrijwilligers, arbeiders én lokale partners slaagden we erin een aantal taferelen te redden. Een mooi voorbeeld van hoe door samenwerking het onmogelijke toch mogelijke wordt.
Wat mogen we nog weten over de mens Dieuwertje?
Dieuwertje: Ook in mijn vrije tijd word ik omringd door erfgoed. Ik ben trotse erfpachter van een voormalige cipierswoning op Merksplas Kolonie. Momenteel zijn we nog druk in de weer met de laatste werken.
"Dit werk voelt als thuiskomen." Dieuwertje