Erfgoed Voorkempen

Waarvoor kan je als inwoner, gemeente of vereniging terecht bij Erfgoed Voorkempen?

Erfgoed Voorkempen

In de schoot van Regionaal Landschap de Voorkempen zetten veertien gemeenten uit de Voorkempen zich in voor een integrale erfgoedzorg over de gemeentegrenzen heen. De gemeentes Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Ranst, Schilde, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel doen dit onder het label Erfgoed Voorkempen. Iedereen die actief bezig is met erfgoed: het gebruikt, het bewaart, het beschermt, het beschrijft, er in woont of werkt vindt in ons een partner.

Voor projecten van gemeenten en erfgoedpartners kan je ondersteuning vragen. Zelf nemen we initiatieven om het erfgoed in onze regio meer bekendheid te geven.

 

© RLDV - We have heart

Wat is erfgoed?

Erfgoed is verleden met toekomst. Het zijn die dingen die wij voor het nageslacht willen bewaren, omdat we ze waardevol vinden, omdat ze ons en onze streek tekenen en karakter geven. We maken onderscheid tussen onroerend erfgoed (monumenten, oude gebouwen, historische landschappen, monumentale bomen, archeologische sites…), roerend erfgoed (verzamelingen, alaam, kerkschatten, museumcollecties…) en immaterieel erfgoed (tradities, stoeten, verhalen, recepten, …).

Nieuw(s): 'Niet van gisteren'

Erfgoed in handen van een nieuwe generatie

In de videoreeks 'Niet van gisteren' portretteren we een vier markante mensen uit de boerenstiel om hun verhaal voor de toekomst te bewaren. Een van de verhalen is dat van de familie Buellens uit Millegem, fokkers van het Belgische trekpaard. Levend erfgoed van de bovenste plank! 

De minireeks loopt nu op PlattelandsTV. De afleveringen over de smid, herder, molenaar en paardenfokker bekijk je ook op ons Youtubekanaal.  

Advies voor jou

Lokale besturen, architecten, bouwheren, projectontwikkelaars of eigenaars kunnen bij ons terecht met vragen over de erfgoedwaarde van panden, monumenten of landschappen en de consequenties van die waardebepaling. Mag ik bouwen of verbouwen? Moet er een archeologische studie gebeuren? Hoe pak ik een restauratie aan?

Musea, verzamelaars of heemkringen hebben vragen over hun collectie. Hoe bewaar ik mijn relicten op de best mogelijke manier? Hoe maak ik een inventaris? Hoe maak ik werk van digitalisering? Hoe ontsluit ik mijn verzameling voor een zo groot mogelijk publiek? Hoe start ik een vrijwilligerswerking? Hoe kan ik immaterieel erfgoed best borgen en bekend maken, zoals tradities, muziek, dansen, recepten, stoeten en processies, …?

Erfgoed Voorkempen is het eerste aanspreekpunt voor erfgoedgerelateerde vragen.

Bouwkundig erfgoed

Advies en begeleiding bij de opmaak van je beheersplan, erfgoedtoets en premieaanvraag
Meer info (Hier maak je ook kennis met Elisa, Bhumi en Dieuwertje, de gezichten achter de adviezen!) 

Immaterieel erfgoed

Advies, borging, trajectbegeleiding
Meer info

© Kevin Verboven

Landschappelijk erfgoed

Hulp bij de opmaak van je natuurbeheersplan of geïntegreerd beheersplan en premieaanvraag
Meer info

Fysieke collecties

Advies, archeologienota, premies, toevalsvondsten, trajectbegeleiding - Meer info

Archeologie

Begeleiding op maat bij archeologisch erfgoed in de regio

Meer info

Digitale collecties

Advies, archief, foto en film, trajectbegeleiding 
Meer info

Ondersteuning voor jou

Plan je een inventarisatie of digitalisering van je collectie? Zoek je het juiste verpakkingsmateriaal om je archief of depotstukken te bewaren? Wij zetten je op weg.

Uitlenen

Duurzame erfgoedzorg vraagt specifiek materiaal voor de registratie van informatie, het veilig bewaren en beschermen van archieven en collecties en het publiek ontsluiten van erfgoed.

In afwachting van onze eigen uitleendienst kan je terecht bij de bestaande uitleenpunten van FARO voor fotografiesets, dataloggers, expomateriaal, ...

Aankopen

We werken aan een groepsaankoop van zuurvrij materiaal voor de verpakking van museale en archivalische collecties. 

Digitaliseren

De Kempense erfgoedcellen bundelen hun krachten en werken aan een erfgoeddatabank voor Kempens erfgoed. Het portaal toont een schat aan informatie uit verschillende databanken en collecties.

Contacteer ons als je je eigen collectie wil digitaliseren via dit duurzaam, toegankelijk en up to date registratiesysteem. We begeleiden je om het juiste werkmateriaal te verzamelen en bieden vorming aan.