Bijenlint Wommelgem

Wandelen langs het bijenlint in WommelgemBrieleke 16, Wommelgem

Startplaats

6,5km

Afstand

gratis

prijs
Delen

WANDELEN LANGS HET BIJENLINT (6,5 km)

De gemeente Wommelgem steunt de bijen! Dat doet ze door zoveel mogelijk bloemen aan te planten die nectar en stuifmeel geven waar verschillende soorten bijen, hommels en vlinders van profiteren. 

Samen met de milieuraad en gemeentebestuur Wommelgem werkte Regionaal Landschap de Voorkempen een 'bijenlint' uit. Dat is een route door Wommelgem met bijenvriendelijke planten op verschillende locaties. Je komt verschillende soorten beplanting tegen op je wandeling.

Hopelijk inspireert het jou om aan de slag te gaan met bijvriendelijke planten in je tuin, op je bedrijf of bij je vereniging. 

Gehakkelde Aurelia
© RLDV - Gehakkelde Aurelia
© RLDV - prairietuin

1: Brieleke 16

De wandeling vertrekt aan het sportcentrum Brieleke. Aan het startbord vind je een bijenhotel en een kleurrijke bloemenborder. Hier werd een prairietuin aangelegd. Dat is een samenstelling van bloeiende planten die weinig onderhoud vragen. Via het pad aan de achterkant van het sportcomplex wandel je naar de Schranshoevebaan. Je steekt de Herentalsebaan (N116) over naar de Netelaarstraat. 

© RLDV - bloemenweide

2: Gulkenrodestraat

Je draait af naar de Gulkenrodestraat. Hier kom je een speelbos tegen. De bomen zijn enkele jaren geleden aangeplant en zijn nog volop aan het groeien. Hier vind je een infobord en een bijenhotel. En je kan er naar hartenlust ravotten!

© RLDV - bosrand

3: Serclaesdreef

Je wandelt verder via Serclaesdreef naar de Kapelaan Staslaan. Halverwege de Kapelaan Staslaan kom je een bloesem- en bessenhaag tegen. Dit is voer voor verschillende diertjes: de nectar voor de bijen en de bessen voor de vogels. 

© RLDV - merel & bessen

4: Van Asschestraat

Je komt uit op de Van Asschestraat, die je links indraait richting de Fortbaan. Aan het kruispunt met de Rooseweg vind je een rustpunt en een bosrand. Tijd om even stil te zitten en te genieten van de vogels die in de bosrand vertoeven. 

© RLDV - appelboomgaard

5: Fortbaan

Uitgerust? Je wandelt verder via de Fortbaan tot aan de parking van het kerkhof. Via de parking volg je het wandel- en fietspad dat aan de rand van de woonwijk loopt. Je komt er enkele bloesembomen tegen. Die zijn het resultaat van bestuiving door de bijen. 

© RLDV - honingbij

6: Van Tichelenlei

Als je verderop aan de Van Tichelenlei komt, draai je rechtsaf om daarna opnieuw rechts de veldweg in te draaien. Je komt uit aan een bijenstand waar je alles te weten komt over de honingbij. 


7: Terug naar het startpunt

Aan je linkerkant ligt de samentuin van de gemeente Wommelgem. Ga gerust eens langs de samentuin, je bent er altijd welkom. Je wandelt verder naar rechts tot aan de veldweg op je linkerkant. Die volg je en op het einde draai je naar links en stap je tot de Rollebeekstraat. Je volgt deze weg tot de Schranshoevebaan op je rechterkant. Daar draai je in, tot aan de Langeweg op je linkerkant. Via de Langeweg kom je opnieuw aan de sportterreinen uit van het sportcentrum Brieleke.