Reveil

Reveil Voorkempen

Reveil wil de Vlaamse rouwcultuur de 21e eeuw in loodsen. Rond 1 november wordt iedereen uitgenodigd voor ingetogen concerten, verhalen, samen zijn en herdenken ...Terug naar overzicht

28 oktober 2022 | 19u00

Start

2 November 2022 | 20u00

Einde
Delen

Reveil

Al enkele jaren organiseert bijna 1 op de 2 Vlaamse gemeenten op 1 november samen met Reveil een troostconcert. Daarbij brengen lokale muzikanten, dichters en vertellers een eerbetoon aan de overledenen. 

In de Voorkempen organiseren ook in 2022 verschilende gemeentes een Reveilmoment. Het programma wordt hieronder aangevuld.

© Reveil

Kalmthout

Klanken van Afscheid

Rond Allerheiligen herdenken we traditioneel onze overleden vrienden en familieleden. In deze periode staan liefde, samen zijn en verwerken centraal. Met ‘Klanken van Afscheid’ wil de gemeente Kalmthout een afscheidsmoment creëren voor iedereen die een dierbare verloor. Een ingetogen moment van herinneringen waarin verdriet en schoonheid samen een plekje krijgen. Onder het afscheidspaviljoen weerklinken troostende woorden en klanken.

Meer info: cultuur@kalmthout.be
Een samenwerking met Reveil, Muzarto en De rietweide.

Malle

Poëzie verhalen muzikale omlijsting

Ook dit jaar is er weer een opvoering op de begraafplaats in Westmalle op 1 november om 17 uur. Een kleine groep van sprekers, muzikanten en dichters brengen een eerbetoon aan wie is heengegaan. Er worden woorden gegeven aan gevoelens van rouw, verdriet, troost en mooie herinneringen ondersteund door liedjes en gedichten.

Meer info: www.malle.be
Begraafplaats Westmalle, Molenstraat, 2390 Malle

Ranst

Lichtjestocht

Op dinsdag 1 november ben je welkom om tussen 17 en 18 uur een serene tocht met lichtjes mee te wandelen van het oude naar het nieuwe kerkhof (door het bos). Bij de start en op het einde van de tocht wordt op elk kerkhof een kort artistiek herdenkingsmoment voorzien, gebracht door lokale artiesten van het deeltijds kunstonderwijs. Bij mooi weer vertrekken we rond 17.10 uur van het ‘oude’ kerkhof (aan de kerk) naar de 'nieuwe' begraafplaats aan de Schawijkstraat. Na de lichtjestocht (er zullen een aantal kaarsen ter beschikking zijn, maar neem gerust zelf een lichtje mee!) zal ook op de nieuwe begraafplaats een leerling van de Podiumacademie Lier - Ranst een kort stukje spelen.

Meer info: ranst.be/reveil
Vertrek aan Kerkhof Ranst, schoolstraat, 2520 Ranst

Wuustwezel

Eerbetoon aan (vergeten) graven

Vrijdag 28 oktober om 19u00 is iedereen welkom op het kerkhof van Loenhout om samen te komen en onze dierbaren te herdenken. We brengen tijdens de Reveil een sereen eerbetoon aan (vergeten) graven. Ontroerende verhalen, intieme luistermuziek door Smout & Reuzel en samenzijn als herdenking voor onze dierbaren staan op het programma tijdens de schemerzone van de dag. Graag verwelkomen we jullie, want: herinneren is mooier dan 'niet vergeten'. We komen samen in een warme gloed van troost.

Meer info: cultuur@wuustwezel.be of 03 690 46 26.
Dit is een project van Cultuurraad i.s.m. Erfgoedraad Wuustwezel.

 

Oproep verhalenbank

Jouw verhaal in de Reveil verhalenbank

Beeld je in dat onze begraafplaatsen warme verzamelplekken worden. Van de duizenden verhalen die er de wortels van onze gemeenten vormen. Waar kunnen we dan al die verhalen bewaren voor de volgende generaties? Hier dus.

Het idee is eenvoudig: beschrijf jouw overleden familielid of maatje in een drietal kenmerkende anekdotes. Reveil bewaart je herinneringen voor de komende generaties. Daarnaast kan je verhaal een nieuw leven krijgen via lokale Reveil-initiatieven.

© Reveil