Inspiratiedag: Een Beestige Erfgoeddag in de Kempen

In 2023 draagt Erfgoeddag als thema 'Beestig!', op donderdag 24 november nodigen we je uit om inspiratie op te doen zodat je een beestige Erfgoeddagactiviteit kan organiseren.Terug naar overzicht

Hooibeeksedijk 1, 2440 Geel

Startplaats

24 November 2022 | 09u30

Start

24 November 2022 | 13u30

Einde
Delen

Kempen inspireert!

Een beestige Erfgoeddag op zondag 23 april 2023. Voor scholen is er de Erfgoeddag-week tussen 17 en 28 april. Wij willen je graag inspireren om een interessante erfgoedagctiviteit te organiseren. Dat doen we door op donderdag 24 november een inspiratiedag te organiseren in de Hooibeekhoeve te Geel. 

Ook dit jaar werken Erfgoed Noorderkempen, Erfgoed Voorkempen, Kempens Karakter en Stuifzand samen onder de noemer Erfgoeddag KempenWe stellen onze plannen op de inspiratiedag graag aan jullie voor!

Hooibeekhoeve
© Hooibeekhoeve
© Regionale Landschappen

Programma

9u30: Onthaal met koffie & thee

10u: Welkomstwoord + voorstelling Erfgoeddag Kempen

10u45-11u30: Keuzesessie 1

11u45-12u30: Keuzesessie 2

12u30-13u30: Lunch

Kies je eigen programma en schrijf je in

Inschrijven voor de inspiratiedag op donderdag 24 november is gratis en kan tot en met 18 november. Je vindt het inschrijvingsformulier onderaan deze pagina. Van 10.45 tot 12.30 uur staan er twee keuzesessies op het programma. Als je inschrijft, kan je aangeven welke sessies je wil volgen.

 

Keuzesessies deel 1 – 10.45-11.30 uur:

Hooibeekhoeve

De Hooibeekhoeve is een melkveebedrijf met 60 melkkoeien, het team zet zich in voor onderzoek over melkveehouderij, voedergewassen en plattelandsontwikkeling. Leer meer over hun publiekswerking.

 

Kempens hoen vzw

 In 2013 werd begonnen met de herinvoer van Campines naar de Kempen. Het doel is om de Campines als erfgenamen van het oude Kempisch kieken te laten herwortelen in hun oorspronkelijk verspreidingsgebied. Hoor alles over het Kempens hoen (en haar drie Kempense vrienden) en heel wat leuke en onverwachte invalshoeken waar iedereen iets in kan vinden. (Door: Maarten Jacobs van Kempens hoen)

 

 

Erfgoed gaat digitaal

Wil jij je activiteit een digitale boost geven? Ontdek de (nieuwe) mogelijkheden van de Erfgoedapp waarmee je je erfgoedactiviteit kan verrijken. Al gehoord van Special Operations? Plus tips en tricks om zelf filmpjes te maken met je smartphone. We stellen enkele interessante voorbeelden aan je voor.

Keuzesessies deel 2 – 11.45-12.30 uur: 

Geen eendagsvlieg: haal méér uit Erfgoeddag:

Hoe maak je je Erfgoeddagactiviteit duurzamer? Erfgoeddag inzetten als lanceermoment van een langer lopend project, je eigen jaarwerking versterken door Erfgoeddag of andere tips & tricks om meer uit Erfgoeddag te halen. 

Inzetten op visueel sterke communicatie en presentatie

Zet jij graag in op kwaliteitsvolle presentatie? Hoe maak je zelf je flyers, brochures, tentoonstellingspanelen op? Kan je soms  een beeldscherm of touchscreen gebruiken? We helpen je op weg. 

Interactieve expo’s: maak van die passieve kijker een actieve deelnemer.

Ben je het beu om veel werk te steken in een tentoonstelling waar de gemiddelde bezoeker maar half aandacht aan besteed? Laat de bezoeker deelnemen aan jouw bruisende expo! (Door Monique Verelst, Faro).

Keuzesessie voor sessie 1 + sessie 2: 10.45 -12.30 uur

Keuze ‘Bezoek aan Kemp vzw’ (duurtijd van sessie 1 + sessie 2)

Het Kempisch Heideschaap dat eens zo talrijk over onze heide struinde, was zo goed als uitgestorven, toen Kemp vzw besloot om het Heideschaap in onze contreien te redden van de ondergang. Kemp vzw is een nomadisch dienstverlenend landbouwbedrijf met als invalshoek: biodiversiteit en maatschappelijke meerwaarde ontwikkelen met behulp van Kempense heideschapen! 

Voor en na de keuzesessies kan je ons Kempense inspiratiemarktje bezoeken.