GruunRant Onthardt: feestelijk slotmoment

Op dinsdag 24 januari doen we vijf concrete voorstellen om meer, sneller & kwalitatiever te ontharden. Hierover gaan we in gesprek met de betrokkenen en heffen we feestelijk het glas.Maurice Dequeeckerplein 1, 2100 Antwerpen

Startplaats

24 januari 2023 | 14u00

Start

24 januari 2023 | 17u00

Einde
Delen

Uitnodiging slotmoment GruunRant Onthardt

Dinsdag 24 januari, districtshuis Deurne

Drie jaar geleden startte GruunRant, Antwerpen aan’t Woord en Regionaal Landschap de Voorkempen het onthardingsproject ‘GruunRant Onthardt’ met de steun van ‘Vlaanderen breekt uit’ van de Vlaamse overheid. De droom en het doel: een onthardingsgolf in de rand van Antwerpen in beweging brengen.

We maakten lokale besturen, administraties, schoolbesturen, bedrijfsleiders en bewoners warm om te dromen van ontharden en vergroenen, plannen uit te werken en de handen uit de mouwen te steken.

Het kostte bloed, zweet, creativiteit en veel doorzettingsvermogen om drempels te overwinnen, maar de resultaten staan er! Op dinsdag 24 januari doen we vijf concrete voorstellen om meer, sneller & kwalitatiever te ontharden. Hierover gaan we in gesprek met politieke, ambtelijke en andere betrokkenen die aan de wieg staan van de eerste onthardingsgolf. Zij delen hun ervaringen en reageren op de voorstellen als intro op het debat over de vijf voorstellen.

Beton en asfalt eruit, zand en groen erin

Twee scholen in Schoten, Vita et Pax en Ter Linde, kregen een plan voor hun volledige schooldomein. Vandaag kunnen de meer dan 1500 leerlingen genieten van een nieuwe, groene, ontharde speelplaats.

Ook twee lokale besturen gingen aan de slag: gemeente Wijnegem en district Deurne ontvingen beide subsidies en ondersteuning om voetpaden en overbodige straatverharding te verwijderen. Door de bijkomende vergroening is ook de verkeersveiligheid erop vooruitgegaan.  

Als laatste kreeg bedrijf De Vree in Merksem een nieuwe, groene parking. 

© RLDV - Werken bij De Vree
© RLDV - Proefopstelling Deurne

Programma

14u Welkomstwoord 

door Paul Lermytte (voorzitter GruunRant) en Tjerk Sekeris (districtsburgemeester Deurne)

14u10 Terugblik resultaten & voorstellen onthardingsgolf     
1.  Behoud wat je hebt

In de rand van Antwerpen staat de groene & open ruimte onder druk van verstedelijking en verharding. Vanuit GruunRant Onthardt zien we vijf strategische locaties om in de toekomst te behouden

In gesprek met:

 • Filip Hendrickx (Departement Omgeving, De Nieuwe Rand)
 • Guy Vloebergh (Ruimtelijk planner, Studiebureau OMGEVING)
2.  Wippen maar

In de rand van Antwerpen liggen de onthardingsmogelijkheden voor het grijpen. Grote ingrepen zijn vaak niet nodig, gewoon doen is de boodschap! We gaan in gesprek met het publiek over de quick wins voor een onthardingsgolf.

In gesprek met:

 • Tjerk Sekeris (districtsburgemeester Deurne)
 • Pieter Liekens (teamleader Groen, gemeente Wijnegem)
3.  Laat ontwerpers en bewoners los

Kwalitatief ontharden vraagt een brede ruimtelijk en inhoudelijke kijk. Dan wordt één plus één drie en verbetert de leefomgeving van gebruikers met een link naar de omgeving. Ontwerp en overleg is een kunst die tijd en ruimte vraagt. 

In gesprek met:

 • Paul Vandenbussche (Teema Architecten)
 • Anne Stuer (projectcoördinator Regionaal Landschap de Voorkempen)
4.  Zuurstof & motor

Vlaanderen gaf de onthardingsgolf in de rand van Antwerpen de noodzakelijk financiële en inhoudelijke zuurstof. GruunRant zorgde voor een motor. Zo konden kansen in scholen, bedrijven, … gedetecteerd worden en konden ze beroep doen op ondersteuning. 

In gesprek met:

 • Audry Festraets (directie School GO! Ter Linde)
 • Laurens Van den Eynde (Departement Omgeving)
16u10 Reflectie 

         door Dirk Cleiren, vrijwilliger GruunRant

16u30 Receptie aangeboden door district Deurne
© RLDV - Voor
5.  Beheerders & gebruikers onderdompelen

Plannen om te ontharden en zeker de uitvoering ervan staan of vallen met de steun van beheerders en gebruikers. Vandaag zijn ze niet mee met vernieuwde inrichtingen. Ze vormen op die manier een remmende factor voor de onthardingsgolf. 

In gesprek met:

 • Erik Stuer (zaakvoerder J. De Vree & C° NV)
 • Koen Van Keer (beleidsverantwoordelijke Natuurpunt Antwerpen Stad)
© RLDV - Na

Praktisch

 • Dinsdag 24 januari 2023, 14u - 17u
 • Districtshuis Deurne: Maurice Dequeeckerplein 1, 2100 Antwerpen