GruunRant Onthardt: feestelijk slotmoment

Op dinsdag 24 januari doen we vijf concrete voorstellen om meer, sneller & kwalitatiever te ontharden. Hierover gaan we in gesprek met de betrokkenen en heffen we feestelijk het glas.Terug naar overzicht

Maurice Dequeeckerplein 1, 2100 Antwerpen

Startplaats

24 januari 2023 | 14u00

Start

24 januari 2023 | 17u00

Einde
Delen

Uitnodiging slotmoment GruunRant Onthardt

Dinsdag 24 januari, districtshuis Deurne

Drie jaar geleden startte GruunRant, Antwerpen aan’t Woord en Regionaal Landschap de Voorkempen het onthardingsproject ‘GruunRant Onthardt’ met de steun van ‘Vlaanderen breekt uit’ van de Vlaamse overheid. De droom en het doel: een onthardingsgolf in de rand van Antwerpen in beweging brengen.

We maakten lokale besturen, administraties, schoolbesturen, bedrijfsleiders en bewoners warm om te dromen van ontharden en vergroenen, plannen uit te werken en de handen uit de mouwen te steken.

Het kostte bloed, zweet, creativiteit en veel doorzettingsvermogen om drempels te overwinnen, maar de resultaten staan er! Op dinsdag 24 januari doen we vijf concrete voorstellen om meer, sneller & kwalitatiever te ontharden. Hierover gaan we in gesprek met de betrokkenen en heffen we feestelijk het glas.

Programma

14u Welkom

         door Paul Lermytte, voorzitter GruunRant

14u10 Terugblik resultaten & voorstellen onthardingsgolf     
1.  Wippen maar

In de rand van Antwerpen liggen de onthardingsmogelijkheden voor het grijpen. Grote ingrepen zijn vaak niet nodig, gewoon doen is de boodschap! We gaan in gesprek met het publiek over de quick wins voor een onthardingsgolf.

2.  Laat ontwerpers en bewoners los

Kwalitatief ontharden vraagt een brede ruimtelijk en inhoudelijke kijk. Dan wordt één plus één drie en verbetert de leefomgeving van gebruikers met een link naar de omgeving. Ontwerp en overleg is een kunst die tijd en ruimte vraagt. 

3.  Zuurstof & motor

Vlaanderen gaf de onthardingsgolf in de rand van Antwerpen de noodzakelijk financiële en inhoudelijke zuurstof. GruunRant zorgde voor een motor. Zo konden kansen in scholen, bedrijven, … gedetecteerd worden en konden ze beroep doen op ondersteuning. 

4.  Beheerders & gebruikers onderdompelen

Plannen om te ontharden en zeker de uitvoering ervan staan of vallen met de steun van beheerders en gebruikers. Vandaag zijn ze niet mee met vernieuwde inrichtingen. Ze vormen op die manier een remmende factor voor de onthardingsgolf. 

16u10 Reflectie 

         door Dirk Cleiren, vrijwilliger GruunRant

16u30 Receptie 
© RLDV - Voor
5.  Behoud wat je hebt

In de rand van Antwerpen staat de groene & open ruimte onder druk van verstedelijking en verharding. Vanuit GruunRant Onthardt zien we vijf strategische locaties om in de toekomst te behouden

© RLDV - Na

Praktisch

  • Dinsdag 24 januari 2023, 14u - 17u
  • Districtshuis Deurne: Maurice Dequeeckerplein 1, 2100 Antwerpen

Ben jij er graag bij? Geef ons een seintje vóór zaterdag 21 januari 2023 via het formulier (zie rechts). 

Schrijf je hier in voor 21 januari