ErfgoedWerf!

Derde editie van de ErfgoedWerf, netwerkmoment van Erfgoedcel VoorkempenDe Wip, Speelhofdreef 4, 2970 Schilde

Startplaats

5 oktober 2024 | 14u00

Start

5 oktober 2024 | 18u00

Einde

gratis

prijs
Delen

Kom naar de derde editie van ErfgoedWerf!

Meer dan twee jaar geleden werd de Erfgoedcel Voorkempen opgericht als een intergemeentelijk samenwerkingsverband om het erfgoedveld te ondersteunen.  

Streep zaterdag 5 oktober aan in je agenda voor een nieuwe editie van ErfgoedWerf! Hét uitgelezen moment om in contact te komen met erfgoedlovers. 

Thema van deze editie: 'Werken met vrijwilligers'

De meeste erfgoedverenigingen, net zoals sportclubs en cultuurverenigingen, werken met vrijwilligers. Maar daar komt soms meer bij kijken dan je zou denken. Je moet ze eerst en vooral vinden (en nadien houden). Werk je met een contract? Moet je vrijwilligers verzekeren? Hoe sla ik de brug naar de volgende generatie? 

Om deze editie goed te kunnen voorbereiden, willen we (leden van) erfgoedorganisaties vragen om één of meerdere profielen te maken voor de ‘vacatures’ in hun vereniging. Dat kan je doen door onderstaand formulier 1 of meerdere keren in te vullen. 

Daarnaast vragen we je ook om je in te schrijven voor dit netwerkmoment. Dat doe je via het formulier rechts. 

Maak hier een profiel voor jouw vacature(s)

Omschrijf de functie of de taak waarvoor je een vrijwilliger zoekt. Probeer daarbij zo bondig en concreet mogelijk te zijn. Dus niet ‘bestuurslid’ of ‘manusje-van-alles', maar bijvoorbeeld wel ‘webmaster’, ‘redacteur van een tijdschrift’, ‘fotograaf op evenementen’, ‘archivaris’, ‘social media manager’, ‘barkeeper’, ...

Leg in enkele zinnen uit wat je vereniging doet, wat jullie sterke punten zijn, welke waarden je belangrijk vindt en waar je gevestigd bent.

Omschrijf de job nu meer in detail. Formuleer zo concreet mogelijk de taken. Zo kunnen de kandidaten beter inschatten of de job iets voor hen is of niet. Vermeld ook wat er aantrekkelijk is aan de job. Blijf wel realistisch want anders schep je verkeerde verwachtingen.

Vermeld de vereisten. Naar welke competenties ben je op zoek? Een vlotte pen? Iemand met ICT-ervaring? Nauwgezetheid, leergierigheid, ... er zijn wel wat eigenschappen te bedenken. Maar wees ook hier zo concreet mogelijk in functie van de job.

Wat kan de vereniging aan haar vrijwilligers aanbieden? Wat is de ‘return on investment’? Nieuwe vrienden en een prettige werksfeer zijn binnenkoppers. Maar misschien gaan jullie jaarlijks samen eten ‘op kosten van de firma’, krijgen de vrijwilligers tijdens de activiteit iets te drinken, krijgen ze het tijdschrift gratis toegestuurd of bied je hen een vorming aan?

Praktisch

  • ErfgoedWerf 'Werken met vrijwilligers'
  • Zaterdag 5 oktober 2024, timing volgt
  • De Wip, Speelhofdreef 4, 2970 Schilde
  • Gratis, maar inschrijven verplicht

Inschrijving ErfgoedWerf