ErfgoedWerf!

Twee jaar Erfgoedcel Voorkempen, een eerste netwerkmoment!Terug naar overzicht

Moerkantsebaan 52, 2910 Essen

Startplaats

7 oktober 2023 | 14u00

Start

7 oktober 2023 | 17u00

Einde

gratis

prijs
Delen

Welkom op de ErfgoedWerf!

Twee jaar geleden werd de Erfgoedcel Voorkempen opgericht als een intergemeentelijk samenwerkingsverband om het erfgoedveld te ondersteunen.  

Twee jaar lang hebben we al expertise opgebouwd in collectiebeheer, registratie, digitalisering, publiekswerking en erfgoededucatie. En we leren nog elke dag bij, ondersteund door FARO, Histories en andere landelijke dienstverleners.  

Twee jaar lang hebben we een 'veldverkenning' gedaan: de gemeentebesturen, de heemkringen, de lokale musea, de dorpsgidsen, de verzamelaars, de scholen... We hebben wellicht nog niet iedereen op onze radar, maar onze 'erfgoedkaart' raakt toch mooi gevuld. 

Hoog tijd, vonden we, om jullie uit te nodigen op een groot netwerkmoment dat we vanaf nu halfjaarlijks willen organiseren. Zodat wij jullie beter kunnen leren kennen én jullie elkaar.Telkens komt een ander thema aan bod. De eerste editie zal gaan over collecties (verzamelen, ontzamelen, bewaren, ontsluiten...) 

Volgende keren komen bouwkundig erfgoed, archeologie, religieus erfgoed, funerair erfgoed, websites en nieuwsbrieven, vrijwilligerswerking, erfgoededucatie, erfgoed en jongeren... aan bod. 

Heb je zelf niet meteen een collectie, is dat geen reden om thuis te blijven! Je krijgt ook gratis een exclusieve rondleiding op de Hemelrijksite, en er is véél gelegenheid om te netwerken, samen iets te drinken en interessante contacten te leggen. 

We hebben twee kleppers bereid gevonden om elk een halfuurtje hun inzichten met u te delen: 

  • Anne Milkers werkt voor FARO, waar ze haar schouders zet onder de verbinding en ondersteuning van lokale en regionale erfgoedorganisaties. Netwerking en praktijkuitwisseling zijn haar grote doelen.

  • Pieter Verhoeven werkt voor het Karrenmuseum en heeft met zijn team een collectiebeleidsplan geschreven. Nu komt het erop aan de plannen te realiseren.
© FotografILS - Karrenmuseum

Programma

  • 13.30 uur: Deuren
  • 14.00 uur: Verwelkoming
  • 14.15 uur: Collectievorming in Vlaanderen (Anne Milkers)
  • 14.45 uur: Hoe komt de collectie van het Karrenmuseum tot stand? (Pieter Verhoeven)
  • 15.15 uur: Gegidste rondleiding op de Hemelrijksite
  • 16.15 uur: Netwerkmoment en receptie

Wil je je organisatie of je najaarskalender delen met alle aanwezigen? 

Dat kan! Stuur maximaal 2 powerpointdia's door naar erfgoed@rldv.be. We verzamelen alles in één presentatie die de hele tijd blijft draaien. 
Deel je liever folders of flyers uit? Dat mag ook, maar let er wel op dat er geen papier blijft rondslingeren.

En nu nog inschrijven!