Archeologiedagen Oelegem

In 2024 gaan de Archeologiedagen door op 24, 25 en 26 mei. Ieder jaar staat archeologie een weekend lang in de kijker, met extra activiteiten voor scholen. Je ontdekt alles over het vroegste verleden van je eigen streek, over opgravingen en archeologisch onderzoek.25 mei 2024 | 11u00

Start

26 mei 2024 | 17u00

Einde
Delen

Ontdek de Archeologiedagen in de Voorkempen!

Archeologie in Oelegem

Tijdens de archeologiedagen kan je in de gemeenteschool in Oelegem terecht voor een expo rond Oelegemse opgravingen met als je wil ook een woordje uitleg en een workshop voor kinderen !

Archeologiedagen: Steenbergen?

Wist je dat er Romeinen woonden op Steenbergen in Oelegem? Kom de vondsten bekijken, er staan gidsen klaar om een woordje uitleg te geven.

Wil je weten waar je online nog meer informatie vindt? Dan wijst één van de gidsen je de weg naar interessante websites.

Een grote puzzel en kleine vondsten

Jonge archeologen, steek de handen uit de mouwen! Ga zelf aan de slag met het uitsorteren van de kleinste vondsten in archeologische zeefstalen. Herken jij een schelp, visgraat of een botje?

Probeer te denken als een archeoloog en leg de grote blokpuzzel in de juiste volgorde.

Organisatie: Cultuurdienst Ranst en Themaraad Erfgoed in samenwerking met Erfgoed Voorkempen en met bruiklenen van het Provinciaal Archeologisch Depot van de provincie Antwerpen.

Bekijk het hele programma op:

 

Archeologiedagen.be
Archeologiedagen
© Archeologiedagen

Praktisch:

Wanneer?

  •  tot 
  •  tot 

 Waar?

  • GBS De Driehoek, Schildesteenweg 12, 2520 Oelegem (Ranst) 

 

Nog meer archeologie:

Archeologische wandeling in Wijnegem

Op vrijdag 24 mei 2024 organiseert AVRA een archeologische wandeling in Wijnegem. De wandeling start om 14 uur aan het gemeentehuis. Je maakt kennis met de museale collectie van de AVRA-opgravingen in Wijnegem en wandelt langs de Salvialaan, de Ruggeveldstraat, de Vuurkruisenlaan en de Ganzenweg waar mensen uit de ijzertijd en de Romeinse periode objecten en bewoningssporen hebben nagelaten. Op het einde bezoek je het AVRA-archief op de zolder van de boerderij achter het GC 't Gasthuis. Er wordt afgesloten met een glaasje wijn van een Wijnegemse wijnboer. 

  • Vrijdag 24 mei 2024 van 14:00 tot 17:00
  • Start aan het gemeentehuis van Wijnegem
  • Inschrijven: contact@avra.be
  • Prijs: 5 Euro per persoon te betalen op de rekening van AVRA BE28 1030 3611 8020 met vermelding van "WAW + uw naam of namen indien meerdere personen".

 

 

 

 

Aan de slag met archeologie in de klas!

Met deze lesmap van het Archeologische depot provincie Antwerpen – op maat van leerlingen uit het 4de, 5de en 6de leerjaar - wordt je archeoloog in de klas. De basismodule laat leerlingen kennismaken met archeologie, terwijl een tijdscapsule dieper ingaat op de Merovingische periode in onze regio. Beide pakketten bestaan uit een handleiding voor leraren en werkbladen voor leerlingen. Vraag een exemplaar aan bij erfgoed@rldv.be.

Provinciaal Archeologisch Depot, Provincie Antwerpen