Archeologiedagen

In 2023 gaan de Archeologiedagen door op 26, 27 en 28 mei. Ieder jaar staat archeologie een weekend lang in de kijker, met op vrijdag een dag voor scholen. Je ontdekt alles over het vroegste verleden van je eigen streek, over opgravingen en archeologisch onderzoek.Terug naar overzicht

26 mei 2023 | 09u00

Start

28 mei 2023 | 18u00

Einde
Delen

Ontdek de Archeologiedagen in de Voorkempen!

Archeologie in Zoersel

In het Lindepaviljoen in Zoersel kan jong en oud zich komen verwonderen tijdens de Archeologiedagen. De tentoonstelling "De Boer ... hij ploegde voort" is speciaal voor het jonge volkje voorzien van interactieve speelelementen. Touchscreens met de mascottes Warre en Lotte leiden je door het museum. Wil je zelf eens proberen om archeoloog te zijn? Zet de palen van de ijzertijdboerderij in het juiste paalspoor en probeer ook eens een vondst te vinden in de archeologenzandbak. Kan je ook goed puzzelen? Ga aan de slag met de magnetische puzzel.

Speciaal voor de Archeologiedagen vragen we jouw hulp om uitgezeefde vondsten van een echte archeologische opgraving mee te sorteren aan de workshoptafel. Help jij ons om de schelpjes, botjes en stukjes aardewerk er uit te zoeken?

Voor wie er maar niet genoeg over te weten kan komen… is er zaterdag de kans om de rondleiding te volgen "De archeoloog... hij vertelt het voort" door BAAC Vlaanderen. De archeoloog neemt je vandaag op sleeptouw door de expo en vertelt hoe archeologen te werk gaan tijdens een archeologisch onderzoek zoals dat aan Zoersel Dorp. Wat kan je leren van een spoor in de grond? En wat vertellen eeuwenoude scherven aardewerk ons over de mensen die ze hier achterlieten? Kom meer te weten over de verschillende aspecten van archeologie! 

Organisatie: Toerisme Zoersel vzw en Erfgoed Voorkempen, met de hulp van het Provinciaal Archeologisch Depot Antwerpen en BAAC Vlaanderen.

 

 

Toerisme Zoersel
© Toerisme Zoersel, Lindepaviljoen

Praktisch:

Bezoek “De boer… hij ploegde voort”
en workshoptafel

Zaterdag 27 mei 2023 van 10:00 tot 17:00
Zondag 28 mei 2023 van 10:00 tot 17:00

Rondleiding “De archeoloog… hij vertelt het voort”
Zaterdag 27 mei 2023 van 11:00 tot 11:45
Zaterdag 27 mei 2023 van 14:00 tot 14:45
Schrijf je hieronder in voor de rondleiding (max. 20p per groep). 

Archeologie in Brecht

In Brecht kan je tijdens de Archeologiedagen de archeologische collectie in het Kempuseum ontdekken.

Meer inspiratie op de website van Archeologiedagen:

 

Aan de slag met archeologie in de klas!

Met deze lesmap van het Archeologische depot provincie Antwerpen – op maat van leerlingen uit het 4de, 5de en 6de leerjaar - wordt je archeoloog in de klas. De basismodule laat leerlingen kennismaken met archeologie, terwijl een tijdscapsule dieper ingaat op de Merovingische periode in onze regio. Beide pakketten bestaan uit een handleiding voor leraren en werkbladen voor leerlingen. Vraag een exemplaar aan bij erfgoed@rldv.be.

Warre
© Toerisme Zoersel, Lindepaviljoen