Archeologiedagen

In 2022 gaan de Archeologiedagen door op 20, 21 en 22 mei. Ieder jaar staat archeologie een weekend lang in de kijker, met op vrijdag een dag voor scholen. Je ontdekt alles over het vroegste verleden van je eigen streek, over opgravingen en archeologisch onderzoek.Terug naar overzicht

20 mei 2022 | 09u00

Start

22 mei 2022 | 17u00

Einde

Ontdek de Archeologiedagen in de Voorkempen!

Vrijdag 20 mei: voor scholen

Een archeoloog op de Boer-en-Buiten

Kom met de klas naar het Kempuseum in Brecht! Kan jij als een archeoloog opzoeken wat de boeren vroeger aten? Hoe maakten ze hun eten klaar en hoe bewaarden ze dit?

  • Bekijk aardewerken potten, kruiken en schalen en probeer dan zelf te achterhalen van welke potten de archeologische scherven afkomstig zijn.
  • Kijk wat archeologen terug vinden van voedingswaren en zoek op wat men vroeger at.

Leerkrachten van het 4de leerjaar kunnen hun klas inschrijven om: 9 uur; 10 uur; 11 uur; 12 uur; 13 uur en 14 uur. De workshop duurt ong. 50 min.

Inschrijven via: erfgoed@brecht.be
Kempuseum, Mudaeusstraat 2, Brecht

Aan de slag met archeologie in de klas!

Met deze lesmap van het Archeologische depot provincie Antwerpen – op maat van leerlingen uit het 4de, 5de en 6de leerjaar - wordt je archeoloog in de klas. De basismodule laat leerlingen kennismaken met archeologie, terwijl een tijdscapsule dieper ingaat op de Merovingische periode in onze regio. Beide pakketten bestaan uit een handleiding voor leraren en werkbladen voor leerlingen.

Vraag een exemplaar aan bij erfgoed@rldv.be

 

Zaterdag 21 en zondag 22 mei

Het Kempuseum

Ontdek de archeologische collectie van het Kempuseum. Aan de hand van bekende en minder bekende verhalen krijgt de bezoeker inzicht in gebeurtenissen in Brecht vanaf de prehistorie tot vandaag.

De uitgebreide archeologische collectie belicht verschillende thema’s vanaf de steentijden tot de nieuwe tijd. Kom de urnen uit de ijzertijd, het Romeinse schmink-plaatje, de grafvondsten uit de Merovingische periode, de middeleeuwse baardmankruik en vele andere voorwerpen ontdekken!

Een archeoloog op de Boer-en-Buiten

Kom met je familie naar het Kempuseum! Kan jij als een archeoloog opzoeken wat de boeren vroeger aten? Hoe maakten ze hun eten klaar en hoe bewaarden ze dit?

  • Bekijk aardewerken potten, kruiken en schalen en probeer dan zelf te achterhalen van welke potten de archeologische scherven afkomstig zijn.
  • Kijk wat archeologen terug vinden van voedingswaren en zoek op wat men vroeger at.

Zaterdag 21 en zondag 22 mei doorlopend van 13:00 tot 17:00 uur.
Kempuseum, Mudaeusstraat 2, Brecht

 

Archeologiedagen in het Lindepaviljoen in Zoersel

In het Lindepaviljoen kan je een tentoonstelling bezoeken waar archeologie een belangrijke rol speelt. Met de titel "De Boer ... hij ploegde voort" tonen we de kracht van de landbouwleven in Zoersel en omstreken via impressies door de eeuwen heen.

Vooral de tijd van 3000 jaar geleden tot de komst van de Romeinen en de middeleeuwen komen aan bod. We tonen maquettes van opgegraven Zoerselse hoeves en 3D-films van Zoerselse grafurnes van de late bronstijd en vroege ijzertijd en ook een maquette van een Zoerselse hoeve uit de middeleeuwen. Ook bijzondere vondsten uit de bronstijd trekken de aandacht ! De tentoonstelling is zeker bedoeld voor volwassenen , maar is vooral gericht op kinderen met ouders, grootouders of leerkrachten.

Er is een wedstrijd voor kinderen en allerlei activiteiten die de kinderen leren wat archeologie is, hoe men maquettes bouwt, hoe de mensen in die tijden leefden. De kinderen kunnen zich ook verkleden zoals hun leeftijdsgenoten van die lang vervlogen tijden.

Organisator: Land van Playsantiën vzw ism Toerisme Zoersel vzw 

Zaterdag 21 en zondag 22 mei van 13:00 tot 17:00 uur.
Lindepaviljoen, Oostmalsebaan 15, Zoersel

Loopgravenpad Mastenbos

Ter gelegenheid van de archeologiedagen, ga je zondag 22 mei samen met een gids op stap langsheen de groene pracht van het Mastenbos. Het herbergt een onvermoede erfgoedschat: een nog zeer volledige Duitse loopgravenlinie uit 1917 met talrijke bunkers. Deze linie uit de Eerste Wereldoorlog werd volledig in kaart gebracht aan de hand van 53 luchtfoto’s die de Duitse luitenant Josef Zimmermann maakte in januari 1918. Deze foto's werden pas in 2007 ontdekt! Voor deze rondleiding kan je kiezen uit verschillende tijdstippen. Je kan je hiervoor inschrijven tot en met vrijdag 20 mei 16.00 uur.

Organisator: Gemeente Kapellen - toerisme@kapellen.be

 tot Mastenbos,Kalmthoutsesteenweg z/n, 2950 Kapellen

Archeologiedagen wordt in Vlaanderen ondersteund door het Forum Vlaamse Archeologie en de Vlaamse Provincies.